Direktorica škole demantuje roditelje: Đak plaća samo ono što polomi

Inicijative za donacije nisu pokretali samo nastavni kadar i uprava škole, već i Savjet roditelja OŠ “Radojica Perović”
438 pregleda 10 komentar(a)
Mirjana Bošković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mirjana Bošković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.10.2016. 19:28h

Nakon što su roditelji učenika nedavno optužili Mirjanu Bošković , direktoricu OŠ “Radojica Perović” da im nameće obavezu mjesečnog doniranja novca za čuvanje djece u produženom boravku, zapisnik Prosvjetne inspekcije, te druga dokumenta, u koje su “Vijesti” imale uvid, ukazuju na to da slična praksa nije i ranije bila strana upravi te škole.

Tokom inspekcijskog nadzora u oktobru 2013. godine, nastavnica fizičkog vaspitanja Mirjana Rajković, koja i danas predaje u toj školi, optužena je da od učenika škole, naplaćuje školu odbojke 25 eura mjesečno. Ona je inspektorki Zdenki Grbavčević tada kazala da su ti navodi “donekle tačni”.

U zapisniku prosvjetne inspekcije se navodi da je Odbojkaški klub “Morača”, angažovao nastavnicu Rajkovićevu da kao stručno lice u svojstvu trenera prati, nadgleda i učestvuje u treningu.

Članovi kluba su, navodi Grbavčević u zapisniku, djeca OŠ “Radojica Perović”, ali i drugih škola. Rajkovićeva je tada kazala da je, u svojstvu trenera, od djece “ponekad uzimala članarinu”.

Sagovornici “Vijesti” navode da je ista praksa nastavljena do danas.

Dok neki roditelji navode da su “donacije dobrodošle”, drugi navode da se u toj školi od roditelja i djece novac traži za plaćanje odštete, da djeca svjedočanstvo ne mogu da dobiju, ukoliko se školi, odnosno nastavniku prethodno ne uplate dva, tri eura.

Boškovićeva tvrdi da se sve uplate, pa i donacije, vrše preko žiro računa škole

Direktorica škole Mirjana Bošković je negirala navode roditelja da njihova djeca ne mogu da dobiju svjedočanstvo ukoliko prethodno ne daju dva-tri eura.

Prema njenim riječima, jedina novčana obaveza učenika, odnosno njihovih roditelja, je nadoknada štete koju pričini učenik.

“U skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju i Statutom ustanove, učenik je dužan da školi nadoknadi pričinjenu štetu. Odgovornost učenika za učinjenu štetu, visinu i način naknade štete utvrđuje komisija, a roditelju učenika dostavlja se Odluka”, kazala je ona, dodajući da se šteta može nadoknaditi o svom trošku uplatom na žiro-račun škole.

Iz škole je i 2012. godine, uz podsjećanje da je školska zgrada sagrađena prije 30 godina, da je u pitanju montažni objekat, gdje nastavu pohađa preko 1.200 djece, upućen zahtjev za sponzorstvo za uređenje kabineta ruskog jezika. Zahtjev su potpisali nastavnica Zagorka Cerović i direktorica Boškovićeva.

Inicijative za donacije nisu pokretali samo nastavni kadar i uprava škole, već i Savjet roditelja. U jednom od njih sa kraja 2014, u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se inicijativa na osnovu koje je svaki učenik trebalo da donira po dva eura na nivou polugodišta. Sakupljena sredstva, kako se navodi u obavještenju, trebalo je da budu uložena u poboljšanje uslova rada i boravka u školi. Inicijativu je podržao Školski odbor.

Roditelji djece koja pohađaju tu školu, kazali su “Vijestima” da na pitanja o tome gdje ide novac koji doniraju, koji se dobija od zakupa… od uprave škole dobijaju odgovor da “škola ima velike rashode”, da se “svakog dana nešto slomi i ošteti…”

Prema riječima Boškovićeve sve uplate, pa i donacije, vrše se preko žiro računa škole.

“Školski odbor donosi godišnji finansijski plan i usvaja godišnji završni račun. Školski odbor i Savjet roditelja se redovno informišu o prikupljenim sredstvima i u skladu sa zakonom se odlučuje o raspolaganju imovinom i korišćenju sredstava škole”, kazala je ona, dodajući da je novac sakupljen na Novogodišnjem bazaru utrošen za nabavku klupa za jednu učionicu i stolica, odnosno naslona i sjedišta za stolice za šest učionica.

“Odjeljenje za unutrašnju reviziju Ministarstva prosvjete izvršilo je 20. septembra reviziju sistema finansijskog izvještavanja obrazovno-vaspitnih ustanova, među kojima je bila i naša škola”, rekla je Boškovićeva.

Novac od izdavanja sale škola troši za uređenje enterijera

Ove godine, Ministarstvo je školi dalo saglasnost za davanje u zakup fiskulturne sale i školskog hola, nakon čega su, za period od 1.09.2016. do 30.06.2017. zaključeni ugovori sa OK “Morača” ( 950 eura mjesečno), Karate klubom “Nord Iskra” (250 eura mjesečno) i Džudo klubom “Koga”, Sambo klub „Crnogorac“ i Wushu „Perjanik“ (ukupno 1.800 eura).Sredstva od zakupa se, tvrdi Bošković , troše za uređenje enterijera škole.

Anketirali roditelje o tome da li bi donirali školi određena sredstva

Početkom školske godine, roditeljima prvaka OŠ “Radojica Perović” je podijeljena anketa, u kojoj, između ostalog, stoji i pitanje “smatrate li da je neophodno donirati školi određena sredstva u cilju što bolje organizacije i pružanja usluga u produženom boravku”.

Slijedi potpitanje o tome da li su roditelji u mogućnosti da kontinuirano materijalno pomognu u radu produženog boravka. Za roditelje čiji je odgovor potvrdan, slijedi i pitanje o visini donacije koju su u mogućnosti da izdvoje.

U produženom boravku boravi 45 djece.

Bonus video: