KORISTIĆE SE ZA POTREBE NACIONALNIH PARKOVA I ULCINJSKE SOLANE

Amabasada Kine donirala JPNPCG dronove i prateću opremu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović je naveo da je Skupština, u cilju očuvanja prirodnih dobara zemlje, izglasala set zakona koji se odnose na njihovu zaštitu, među kojima su zakoni o nacionalnim parkovima i o legalizaciji neformalnih objekata
169 pregleda 3 komentar(a)
Darko Pajović, ambasada Kine, dronovi, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović, ambasada Kine, dronovi, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 12.10.2016. 12:49h

Ambasada Kine u Podgorici donirala je Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore (JPNCG) dronove i prateću opremu vrijednu oko 35 hiljada eura.

Predsjednik Skupštine, Darko Pajović, prisustvovao je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, danas potpisivanju Protokola i uručivanju donacije Ambasade Kine u Crnoj Gori, koja je, posredstvom parlamenta, obezbijeđena JPNCG-u.

Donacija će, kako se navodi, biti korišćena za potrebe Službi zaštite Nacionalnih parkova i Ulcinjske solane.

„S obzirom na to da je suzbijanje nelegalnih aktivnosti jedan od glavnih izazova sa kojima se susreću zaštićena prirodna područja, donacija Ambasade Kine u Podgorici od izuzetnog je značaja za Nacionalne parkove Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Pajović, čijim je angažovanjem obezbijeđena ta donacija, rekao je da je učinjen značajan korak u zaštiti nacionalnih parkova na moderan i efikasan način.

Kako je kazao, riječ je o nastavku kontinuirane pažnje koju Skupština poklanja zaštiti nacionalnih parkova Crne Gore.

Pajović je naveo da je Skupština, u cilju očuvanja prirodnih dobara zemlje, izglasala set zakona koji se odnose na njihovu zaštitu, među kojima su zakoni o nacionalnim parkovima i o legalizaciji neformalnih objekata.

„Time smo i zakonski spriječili legalizaciju divlje izgrađenih objekata u zoni zaštićenog prirodnog prodručja“, rekao je Pajović.

On je dodao da im je cilj da se nacionalni parkovi zakonski zaštite i spriječi njihova dalja devastacija, pa onda koriste na ekonomski održiv način.

Protokol o donaciji u prisustvu Pajovića i ambasadoraKine Cui Dživeia, potpisali su politički savjetnik ambasade Kine u Crnoj Gori Džang Siang i direktorica JPNPCG-a Azra Vuković.

Pajović je naglasio da ta vrijedna donacija predstavlja još jednu iskrenih poruka prijateljstva naroda Kine i Crne Gore, i zahvalio ambasadoru Kine i njegovim saradnicima na angažovanju u zaštiti nacionalnih parkova Crne Gore.