Savjesno.me: Prijavite saobraćajne prekršaje i učinite CG drumove bezbjednijim

Prilikom posjete stranice, korisnik na mapi može da vidi sve prijaveljene saobraćajne prestupe. Dodavanje nove prijave je jednostavno - potreban je samo klik na dugme Javi, nakon čega korisnik dodaje opis prijave
109 pregleda 0 komentar(a)
savjesno.me, Foto: Screenshot savjesno.me
savjesno.me, Foto: Screenshot savjesno.me
Ažurirano: 12.10.2016. 12:23h

Nakon što je tokom dvije sedmice na crnogorskim drumovima stradalo dvanaest ljudi, na crnogorskom internet prostoru se, kao rezultat građanske inicijative i želje za bezbjedniji saobraćaj, pojavila stranica Savjesno.me.

Njen autor je Ivan Radunović, osnivač codingo.me, firme za razvoj mobilnih i web aplikacija.

Stranica Savjesno.me je namijenjena prijavi saobraćajnih prekršaja, a Rdaunović u poruci na Facebooku, uz objavu o početku rada tog servisa, navodi da su prijave anonimne, da svi podaci podnosioca ostaju zaštićeni i nisu vidljivi. Drugim korisnicima i posjetiocima stranice, dodaje on, vidljiv je samo nadimak, odnosno korisničko ime autora prijave.

Radunović napominje i da servis nije povezan sa državnim institucijama.

"Smatramo da ovakav portal može da popravi saobraćajnu kulturu u Crnoj Gori", kaže on, pozivajući građane da daju doprinos u kreiranju sadržaja.

"Savjesno.me je portal čiji sadržaj kreiraju posjetioci. Trenutno najbitnija tema u Crnoj Gori je bezbjednost u saobraćaju, zato smo se i fokusirali na prijave saobraćajnih prekršaja", kaže on.

Prilikom posjete stranice, korisnik na mapi može da vidi sve prijaveljene saobraćajne prestupe. Dodavanje nove prijave je jednostavno - potreban je samo klik na dugme Javi, nakon čega korisnik dodaje opis prijave.

Servis Savjesno.me je otvorenog koda i Radunović je najavio da će tokom sedmice kompletan kod objaviti na Github.com, gdje programeri iz cijelog svijeta objavljuju svoje projekte.

Nakon objave na Githubu, Radunović će pozvati ostale programere i druge koji su voljni da se pridruže inicijativi i pomognu dalji razvoj servisa.

"Nadam se da će ovo pomoći da se smanji broj nesreća u Crnoj Gori", kazao je on.

Zainteresovani za rad na razvoju servisu mogu da se jave na info@savjesno.me ili putem Facebook stranice Savjesnome.

Bonus video: