Seminar o suzbijanju prosjačenja: Učili kako da sačuvaju djecu

Tvrdi da su djeca koja se bave prosjačenjem, često žrtve seksualne i prinudne radne eksploatacije i da je zbog toga potrebno veću pažnju posvetiti upravo hraniteljstvu
90 pregleda 0 komentar(a)
seminar Piva, Foto: Privatna arhiva
seminar Piva, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.10.2016. 12:38h

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore - Defendologija, organizovao je trodnevni seminar u Pivi, na kome su predstavnici nikšićkih institucija dopunili znanje o prevenciji i suzbijanju prosjačenja.

“Tokom seminara govorilo se o opštem problemu prosjačenja u Crnoj Gori, karakteristikama prosjačenja kao i fenomenološkom i etiološkom problemu ove pojave, o socijalnim problemima Roma i Egipćana, kao i potencijalnim uzrocima problema prosjačenja”, kazao je predsjednik Defendologija centra Slavko Milić.

Saopštili su da je na skupu zaključeno da je neophodno preduzeti mjere kako bi se formirali centri za pomoć i podršku djeci koja se bave prosjačenjem i za rad sa roditeljima.

“Neophodno je u sistem obrazovanja uključiti svu djecu, kao i što više raditi na prevenciji ugovorenih dječjih brakova. Smatramo da što hitnije treba razvijati hraniteljstvo i srodničkog i nesrodničkog tipa, koje nije razvijeno u Crnoj Gori”, kazao je Milić.

Tvrdi da su djeca koja se bave prosjačenjem, često žrtve seksualne i prinudne radne eksploatacije i da je zbog toga potrebno veću pažnju posvetiti upravo hraniteljstvu.

“Potrebno je razvijati sistem u kome će davanje novca djeci koja prose predstavljati kažnjivi delikt. U pojedinim zemljama u većim trgovinskim lancima i prodajnim objektima građani koji žele da pomognu kupe vaučer za tu namjenu a novac Centar za socijalni rad distribuira svratištima, kao i samim korisnicima takve vrste pomoći“, kazao je Milić.

Da bi se prosjačenje zaustavilo, potrebno je uraditi čitav set mjera, rekao je, ali sprovesti istraživanje o strukturi i broju djece koja žive ili rade ulici.

Bonus video: