Bulajić: Svakog momenta da budemo svjesni, ako se bolest zavisnosti ne tretira ima smrtan ishod

„Ono što je sigurno jeste da će efakat naše borbe biti optimalan samo onda kada ujedinimo znanja i iskustva i kada osmislimo dugoročan i stabilan plan kojim ćemo se voditi u budućnosti. Upravo je to cilj ovog multisektorskog sastanka“, naveo je Bulajić
59 pregleda 1 komentar(a)
Narkomanka, Foto: Shutterstock
Narkomanka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2016. 09:50h

Efekat borbe protiv psihoaktivnih supstanci biće optimalan samo ako se ujedini znanje i iskustvo i osmisli dugoročan i stabilan plan za budućnost, poručeno je na otvaranju dvodnevnog multisektorskog sastanka za oblast primarne prevencije narkomanije.

Sastanak se održava u Budvi u okviru EU projekta o smanjenju rizika od zloupotrebe droge među mladima Crne Gore i Bosne i Hercegovine „Anti-Dop Ambasadori bez granica“.

Izvršni direktor nevladine organizacije Preporod, Jovan Bulajić, kazao je da su se okupili kako bi predstavili svoje domete i podijelili iskustva jedni sa drugima i postavili temelje saradnje ih očekuje u vidu potpisivanja Memoranduma o prekograničnoj saradnji.

„Svakodnevno smo svjedoci negativnog pomjeranja granica koje proizvodi konzumiranje psihoaktivnih supstanci. Problem je toliko rasprostranjen da više niko ni ne negira njegovo postojanje, zavisnici se kreću svuda oko nas, a aktuelni svjetski trendovi nam nikako ne idu u prilog“, rekao je on.

Prema riječima Bulajića, mladim ljudima su manje poželjne i nepoželjne informacije sve dostupnije, u moralno diskutabilnim ljudima sve češće vide svoje uzore, a iskustva pokazuju da psihoaktivne supstance percipiraju kao regularni dio njihovog odrastanja.

„Sa druge strane, znamo da niti jedan roditelj, nije, i ne vaspitava svoje dijete da postane zavisnik. Niti jedan zavisnik nije svoju prvu drogu uzeo sa očekivanjem da će postati zavisnik. Niko se ne nada ovom problemu, niko ga ne očekuje, i niko se za njega ne sprema, a on je, ponavljamo, sveprisutan“, kazao je on.

Bulajić je rekao da je situacija takva da između bolesti zavisnosti i mladih „stojimo upravo mi, svako sa svojim idejama i kapacitetima, sa svojim oružjem i motivacijom“.

„Dobro znamo da nije lako i da ponekad izgleda kao da se zalijećemo na vetrenjače, ali još bolje znamo da bi odsustvo takve borbe bilo pogubno za generacije koje dolaze“, dodao je on.

Bulajić je rekao da svaki izolovani pokušaj jeste značajan i vrijedan svakog poštovanja, ali je pitanje da li je i dovoljan.

„Ono što je sigurno jeste da će efakat naše borbe biti optimalan samo onda kada ujedinimo znanja i iskustva i kada osmislimo dugoročan i stabilan plan kojim ćemo se voditi u budućnosti. Upravo je to cilj ovog multisektorskog sastanka“, naveo je on.

Bulajić je rekao da se u jednoj od definicija zavisnosti, između ostalog, kaže, da „bolest zavisnosti, ako se ne tretira, ima očekivano smrtan ishod“.

„Volio bih da smo svakog momenta ovoga svi duboko svjesni. Pominjem ovo iz prostog razloga što sam mišljenja da sama problematika nikada nije bila adekvatno doživljavana niti tretirana, kao, na primjer, što su neke oblasti i teme koje su u datim trenucima aktuelne“, kazao je on.

Prema riječima Bulajića, to je problem koji je star koliko i čovjek, i koji, na žalost, nema tendenciju smanjivanja.

„Pravi je povod da i sa ovog mjesta pozovemo ostale donosioce odluka, na svim nivoima, koji još uvijek nijesu svjesni situacije, da problematiku bolesti zavisnosti kotiraju visoko na listi svojih prioriteta i proporcionalno važnosti, pristupe njenom rješavanju“, saopštio je on.

Bulajić je, kako je rekao, siguran da ujedinjeni ne mogu ostati neprimjetni. „I da ćemo biti prepoznati kao bitan faktor u promociji zdravih stilova življenja i doprinošenju kolektivnoj budućnosti“.

„Zbog ovih, i mnogih drugih činjenica, jako mi je drago što danas odavde, zajedno, pokrećemo talas znanja, motivacije i odlučnosti koji će nova pokoljenja dodatno odvojiti i zaštititi od posledica koje zloupotreba psihoaktivnih supstanci donosi samom pojedincu koji je zavisan, njegovoj porodici, i konačno kompletnom društvu“, dodao je on.

Bulajić je pozvao sve učesnike sastanka da daju sve od sebe, u službi kolektiva, kako bi oni zbog kojih rade bili zdraviji, srećniji i produktivniji.

Bonus video: