Novog insekta nazvali po Pešiću

Sa UCG je saopšteno da je novu vrstu opisao profesor Manfred Jach iz Prirodnjačkog Muzeja u Beču, vodeći svjetski ekspert za grupu tvrdokrilaca
250 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Pešić, Foto: UCG
Vladimir Pešić, Foto: UCG
Ažurirano: 12.10.2016. 08:11h

Nova vrsta insekta, otkrivena u izvorima grčkog ostrva Evia, nazvana je po profesoru Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimiru Pešiću.

Sa UCG je saopšteno da je novu vrstu opisao profesor Manfred Jach iz Prirodnjačkog Muzeja u Beču, vodeći svjetski ekspert za grupu tvrdokrilaca.

“U oblasti biologije jedna od najvećih časti za svakog naučnika je da nova vrsta bude nazvana po vama. Ovo je deseta vrsta koja je dobila ime u moju čast”, saopšteno je sa UCG.

Pojašnjeno je da je po profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta nazvan puž - Bithynia pesici, koji naseljava potoke u Turskoj, Empitrombium pesici - vrsta larvi otkrivena u sjevernom Iranu koja najbliže srodnike ima u SAD i Isoperla pesici koja naseljava izvore i rijeke u centralnom dijelu Crne Gore.

“Vrsta vodenih crva Gordius pesici, u narodu poznata kao 'konjske dlake koje ožive', opisana je na osnovu istraživanja u Crnoj Gori. Ova vrsta utiče na nervni sistem svojih kopnenih domaćina kao parazit, mijenjajući im ponašanje tako da ih usmjerava prema vodenim staništima. Kopneni domaćin skače u vodeno stanište, davi se i u tom momentu iz njih izlaze odrasli primjerci ove vrste koje ostatak života provode ne hraneći se”, naveo je Pešić.

Saopšteno je da ostale vrste nazvane po Pešiću nastanjuju pustinjske oblasti između Irana i Avganistana, vode Australije, ostrvo Sveta Lucija u Karipskom moru, Filipine...

Bonus video: