"Za vode Podgorice": NPCG još jednom demonstrira neznanje i nesposobnost

Velibor Ivanović, ekolog i aktivista, je pogubnom nazvao ideju NPCG da pozovu građanstvo "da na sve moguće, čak i ilegalne, načine izlove ribe iz dva jezera u NP Durmitor"
98 pregleda 2 komentar(a)
Modro jezero, Foto: Slavko Radulović
Modro jezero, Foto: Slavko Radulović
Ažurirano: 11.10.2016. 17:34h

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore još jednom demonstrira neznanje i nesposobnost da počne reformu menadžmenta vodnih kao i resursa ribljeg fonda kojeg po zakonu imaju obavezu da čuvaju, smatraju u Nevladinoj organizaciji "Za vode Podgorice".

Iz te organizacije su reagovali zbog poziva NPCG ljubiteljima sportskog ribolova da do 15. oktobra, bez nadoknade za sportsku ribolovnu dozvolu, vrše ribolov na Zabojskom i Modrom jezeru.

Ribolov je, kako su saopštili ranije iz NPCG, organizovan u cilju uspostavljanja prvobitnog autohtonog stanja faune u durmitorskim jezerima.

Velibor Ivanović, ekolog i aktivista, član te NVO, je pogubnom nazvao ideju NPCG da pozovu građanstvo "da na sve moguće, čak i ilegalne, načine izlove ribe iz dva jezera u NP Durmitor".

"Očigledno da kritiku nisu razumjeli. A i kako bi, kad im 'stručnjak', izvjesni (Stevan) Marić, objavljuje kritiku na račun zainteresovane javnosti. On je izjavom 'nismo svi isto naučno obrazovani' markirao sebe kao neznalicu, brukajući ustanovu u kojoj radi", kazao je Ivanović.

On je podsjetio da su iz NPCG inicirali akciju ribolova sa ciljem "očuvanja autohtone pastrmke".

"Ta bi pastrmka valjda trebalo da živi u tim jezerima. Kako se ta riba zove? Napisaše da je to Salmo labrax. Takva nije nikad plivala rijekama i jezerima Crne Gore. Zamislite samo stepen neznanja, gluposti pa čak i idiotluka da takvu "ideju" još pokušaju da realizuju", kazao je on.

Prema njegovim riječima, sektor slatkovodnog ribarstva je "ubjedljivo najzapušteniji u inače jako zapuštenom ukupnom sistemu države".

"Ovakav potez NPCG samo još jednom dokazuje da su nesposobnost i neznanje jako opasne rabote. Po ribe, naravno. Kada još imamo u vidu činjenicu da se veći dio službe 'čuvara' koji rade u Parkovima bavi organizovanim krivolovom, te prodajom na taj način ubijene ribe, stičemo jasnu sliku o stanju u tom javnom preduzeću", kazao je Ivanović.

On je dodao da su od nove uprave NPCG očekivane "makar minimalne promjene u pravcu reforme, inače sasvim ilegalnog načina upravljanja vodama i ribama koje u njima žive na zaštićenim teritorijama".

"Nemaju u JP NPCG planove upravljanja, što bi po zakonu morali. Ukoliko i prijekopotrebna izrada Ribolovnih osnova bude povjerena nekom od Marića, u našoj NVO nemamo dilemu da će i fantomske 'autohtone vrste' da budu stavljene pod zaštitu. Sve sa ciljem nastavka organizovanog krivolova kao i nezakonitog poribljavanja koji traju decenijama unazad", rekao je on.

U Modrom i Zabojskom jezeru ribolov je posljednjih deceniju strogo zabranjen.

Marić, stručni sardanik za ribarstvo u NPCG, rekao je nedavno da je cilj ribolova da se suzbije unesena i neendemska riblja vrsta iz jezera kako bi se zaštitio vodozemac triton, zbog čega, smatra, sportski ribolov “ne škodi ničemu”.

Bonus video: