Otvorena izložba "Beranska Sloboda"

Izložbi su prisustvovali i nekadašnji urednici i novinari ovog lokalnog glasila, porodica prvog poslijeratnog urednika Miloša Bakića, kao i drugi poštovaoci ovog lista
0 komentar(a)
Izložba Beranska Sloboda, Foto: Tufik Softić
Izložba Beranska Sloboda, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 11.10.2016. 15:18h

Povodom obilježavanja 75 godina od pojavljivanja i 55 godina od obnavljanja nekadašnjeg beranskog lista "Sloboda" , sinoć je u galeriji Polimskog muzeja, u organizaciji Opštine Berane, otvorena izložba "Beranska Sloboda", na kojoj je na panoima je prikazano oko 100 naslovnica za 43 godine izlaženja ove novine.

Izložbu je priredila Sonja Savić, novinarka i poslednja urednica lista "Sloboda".

"Trebalo je iz arhiva ove nama drage novine, koja je u Radio Beranama, prelistati ukoričene "Slobode" i, po godinama izdavanja, razvrstati ih po urednicima. Nije baš bilo praktično da se ta, mogu reći, značajna dokumentacija o jednom vremenu, iznosi i prenosi, pa smo se odlučili za fotografisanje i prenošenje na panoe", kazala je Savić.

Ona je dodala da ova izložba predstavlja emotivne trenutke za sve one koju su je priređivali i stvarali.

Predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić ukazao je na to da u godini kada novinarstvo u Crnoj Gori slavi 145 godina, a Udruženje novinara 70 godina, "Sloboda", nažalost, ne slavi, već obilježava 75 godina od prvog broja iz ratne 1941, i 55 godina od njenog kontinuiranog izlaženja.

Šćekić je rekao da je "Sloboda" bila hronika društvenog, privrednog i kulturnog života, umjetnosti, književnosti, nauke, "hronika je naše duše i duha, običaja, želja, planova, ostvarenih i neostvarenih".

"Njene stranice uvijek su bile otvorene za stvaraoce raznih vokacija, novinare, mislioce iz našeg i drugih krajeva zemlje i inostranstva, ređe. Izvan Berana, najviše i najradije je čitana u Beogradu gdje je decenijama svaki broj nestrpljivo očekivan. "Slobodu" su rado čitali poznati intelektualci, novinari i drugi stvaraoci, ali i obični ljudi", kazao je Šćekić.

Izložbi su prisustvovali i nekadašnji urednici i novinari ovog lokalnog glasila, porodica prvog poslijeratnog urednika Miloša Bakića, kao i drugi poštovaoci ovog lista.

Od 1961. godine, za 43 godine neprestanog izlaženja pod okriljem države, odnosno Opštine, do njenog ukidanja 1. januara 2004., štampano je 870 brojeva.

Osnivači i prvi urednici „Slobode“ ratnom vihoru 1941. godine bili su velikani pisane riječi Veselin Masleša i Radovan Zogović. Iz tog vremena je sačuvan samo jedan primjerak.

Izložba "Beranska Sloboda" za posjetioce će biti otvorena do 15. oktobra.

Bonus video: