Tivat: Otvorili javnu česmu bez Ivanovića

Pored javne česme, grad je na uglu Pina i Arsenalske ulice poslije 20 godina, dobio javni toalet
93 pregleda 9 komentar(a)
Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.10.2016. 14:08h

Iako je nije otvorio vicepremijer Petar Ivanović (DPS) koji to ovih dana redovno čini po crnogorskim selima, Tivat je od danas zvanično bogatiji za prvu javnu česmu u tom gradu koja je postavljena na Trgu od kulture.

Dio je to niza investicija u lokalnu komunalnu infrastrukturu ukupne vrijenodsti nekoliko stotina hiljada eura, a koje je proteklih mjeseci preduzela lokalna uprava predvođena gradonačelnicom dr Snežanom Matijević (DPS). O tome i nizu novih ulaganja vrijednih preko 2,5 miliona eura koji će početi do kraja godine, Matijevićka i njeni saradnici govorili su novinarima na redovnoj pres konferenciji.

Pored javne česme, grad je na uglu Pina i Arsenalske ulice poslije 20 godina, dobio javni toalet jer je Opština rekonstruisala taj objekat i u njega uložila skoro 20 hiljada eura, uredivši tu i sanitarni čvor prilagođen invalidima. U toku je asfaltiranje više ulica u centru grada i naseljima Seljanovo, Marići, Gradiošnica i Đuraševići što će gradsku kasu koštati 81 hiljadu eura, završena je prva faza trotoara u Radovićima vrijedna 20 hiljada, otvorena je i nova ambulanta u tom naselju za koju je Opština izdvojila 40 hiljada eura, a komapnija Luštica Development dodatnih 15 hiljada. Kupljeno je i novo specijalno vozilo za Komunalno preduzećem vrijedno 80 hiljada eura,a jedna podgorička firma obavlja sanaciju i regulaciju bujičnih kanala i potoka što košta preko 34 hiljade eura.

„Danas je potpisan ugovor o kupovini novog kino projektora vrijednog 78 hiljada eura za potrebe Centra za kulturu na čijoj je zgradiiu međuvremenu izgrađena pristupna rampa za osobe u invalidskim kolicima, a završava se i rekonstrukcija krova vrijedna oko 30 hiljada eura. Uz donaciju njemačke organizacije HELP počela je gradnja prvog stambeog objekta od 500 kvadrata za četiri višečlane porodice romsko-egipćanske populacije iz dosadašnjeg neformalnog naselja „7.jul“.

Opština je za to ustupila plac i oslobodila investitora od komunalija, a lokalna uprava uskoro ćeobezbjediti i plac za gradnju dviju stambenih zgrada za riješavanje stambenih pitanja penzionera“, nabrojila je Matijević dodajući da je počela i procedura izmjene DUP-a „Gradiošnica“ kako bi se omogućilo izmještanje dijela dalekovoda u tom naselju i početak gradnje Vatrogasnog doma što će zajedno koštati preko 460 hiljada eura.

„Izdata je građevinska dozvola i 17. oktobra otvaraju se ponude prispjele na trender za izbor izvođača radova na uređenju obale i šetališta na Belanima što će koštati 1,1 milion eura. U tu investiciju ulazimo sa JP „Morsko dobro“ koje će izdvojiti dodatnih 35 hiljada eura za projektovanje prve faze lungo mare pješačke staze u Krašićima, u dužini od 400 metara. Opština će kasnije biti nosilac tog posla i ona će za njega raspisati tendere“, kazala je Matijević dodajući da je u toku tender za izbor izvođača radova na gradnji Doma kulture u Gošićima, te da slijedi raspisivanje tendera za gradnju novog vodovoda kotorska raskrsnica-Solila vrijednog 700 hiljada eura i prve faze kanalizacionog sistema u naselju Donja Lastva što će koštati 800 hiljada eura.

Počele su administartivne pripreme za gradnju prve spratne garaže u Tivtu na 4 nivoa koja će biti pravljena na sada neuređenom platou iza hotela „Pine“, a do sezone će se urediti još jedan privremeni veći parking za oko 200 automobila na platou u Đačkoj ulici. Portaprolka Opštine Branka Čelanovič kazala je da su građani veoma dobro prihvatili novi komunikacioni sistem lokalne uprave za prijavljivanje problema iz komunalne oblasti, „Sistem 48“ koji je za prvih šest dana rada dobio 33 prijave.

„Od toga je 19 uspješno riješeno, za 6 prijava je procijenjeno da nisu u nadležnosti organa lokalne uprave, njenih preduzeaća i ustanova, 6 su u opostupku riješavanja a za 1 prijavu rok za riješavanje je „probio“ predviđenih 48 časova od prijave, ali se i na njoj radi“, kazala je Čelanović. Ona je dodala da je lokalna uprava u međuvremenu značajno poboljšala saradnju sa Mjesnim zajednicama i riješavanje njihovih zahtjeva i prolema, pa je tako u međuvremenu shodno tim zahtjevima, betonirano 950 metara lokalnih puteva, postavljeno 36 novih svjetiljki i 20 novih stubova javne rasvjete, čišćeni su vodotoci i zelene površine u raznim djelovima grada, a na lokalnim putevima instalirana su 23 ležeća policajca.

Bonus video: