Šegrt: Ako je neko bolestan nije osuđen da mora da ide u centralne zgrade domova zdravlja

„Sa ovim konceptom disperzije zdravstvenih punktova i centralnih zgrada domova zdravlja doprinijeli smo da je zadovoljstvo korisnika zdravstvenih ustanova na nivou primarne zaštite izuzetno veliko što je pokazala i anketa koju je Ministarstvo uradilo krajem avgusta“, kazao je Šegrt
6 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.10.2016. 10:31h

Ambulanta Novi blok Zabjelo, otvorena je danas u okviru Doma zdravlja Podgorica.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt kazao je da su u Ministarstvu, obilazeći sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, shvatili da je savremeni koncept primarne zdravstvene zaštite „što bliže ljekar i sestra do pacijenta“.

„Ako je neko bolestan nije osuđen da još mora da ide u centralne zgrade domova zdravlja, čeka tamo velike redove“, rekao je Šegrt na otvaranju ambulante.

Prema njegovim riječima, ta praksa koja je počela prije pola godine u Herceg Novom, Tivtu, Nikšiću i sada u Podgorici, pokazala je prave rezultate.

Šegrt je rekao da kada se otvori ambulanta postaje mjesto okupljanja.

„Sa ovim konceptom disperzije zdravstvenih punktova i centralnih zgrada domova zdravlja doprinijeli smo da je zadovoljstvo korisnika zdravstvenih ustanova na nivou primarne zaštite izuzetno veliko što je pokazala i anketa koju je Ministarstvo uradilo krajem avgusta“, kazao je Šegrt.

Kako je naveo, u Ministartvu žele internacionalizaciju zdravstvenog sistema i provjeru njihove politike i aktivnosti u zdravstvenom sistemu.

„To drugačije i kvalitetnije ne možemo uraditi nego da pitamo vas, korisnike zdravstvenih usluga, šta o tome mislite“, naveo je Šegrt.

On je rekao da je, na osnovu 25 pitanja koja su u anketi postavljena korisnicima, zadovoljstvo uslugom ljekara, institucijom doma zdravlja i medicinskim osobljem bilo veće od 90 odsto.

Šegrt je kazao da je i njega taj podatak o zadovoljstvu zdravstvenom uslugom „začudio“. „ I to nam je svakako za pohvalu“.

On je zahvalio ljudima u privatnoj zdravstvenoj zaštiti jer je to, kako je kazao, i njihova zasluga.

„Ali isto tako to je obaveza čitavog zdravstvenog sistema, prvenstveno Ministarstva zdravlja da se taj nivo zadovoljstva i kvaliteta zdravstvenih usluga očuva“, poručio je Šegrt.

On je kazao da su u većim crnogorskim gradovima počeli isti sistem otvaranja državnih apoteka.

Šegrt je rekao da želi da ambulanta služi zdravlju i doprinese kavlitetu življena građana tog dijela Podgorice.

On se zahvalio Udruženju penzionera na ustupanju prostora za ambulantu.

Bonus video: