Nacionalni parkovi: Ribolov ne može škoditi

Mrdak ranije optužio NPCG da griješe u načinu sanitarnog izlovljavanja ribe na Durmitoru
485 pregleda 0 komentar(a)
Modro jezero, Foto: Slavko Radulović
Modro jezero, Foto: Slavko Radulović
Ažurirano: 10.10.2016. 19:24h

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) nijesu demantovali da dozvoljavanjem ribolova u Modrom i Zabojskom jezeru, gdje je posljednjih deceniju ribolov strogo zabranjen, izlaze u susret lokalnom stanovništvu.

Stručni sardanik za ribarstvo u NPCG Stevan Marić saopštio je da je cilj ribolova da se suzbije unesena i neendemska riblja vrsta iz jezera kako bi se zaštitio vodozemac troton, zbog čega, smatra, sportski ribolov “ne škodi ničemu”.

On je to kazao reagujući na ranije navode ihtiologa i profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu Danila Mrdaka, koji je kazao da sanitarni izlov ribe ne vrši običnim ribolovom, već da NPCG na taj način čini “ćef” lokalnom stanovništvu. Marićevo reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Prije svega mislimo da je nepošteno, kolike god da su slobode novinarskog posla, formulisanje ovakvih 'bombastičnih' naslova kao što je 'Pomor pastrmke uz blagoslov države'. Ovakav naslov možda privlači pažnju čitalaca, pogotovu u vrijeme predizbone kampanje, ali kada se pročita tekst koji ga prati, svi mogu zaključiti da se ipak radi o nauci oko koje ne moraju svi da se slože, jer nismo svi naučno obrazovani i oni teško mogu donijeti sud da li je akcija koju smo mi nazvali 'uspostavljanje autohtonog stanja faune u durmitorskim jezerima' opravdana. Ali zato i postoje stručnjaci iz raznih oblasti kojima je posao da se time bave.

Iz NPCG su pozvali sve ribolovce da love na Modrom i Zabojskom jezeru

Ihtiolog M. Sc Stevan Marić koji je zaposlen u Nacionalnim parkovima, bavi se poslovima slatkovodnog ribarstva poslednjih osam godina i doc. Dr Danilo Mrdak sa PMF-a su kolege kada je ova tema u pitanju.

Nije nam jasno oko čega se sporimo, oko kakve nauke kada su durmitorska jezera u pitanju. Skoro uvijek dijelimo ista mišljenja sa istraživačima sa PMF-a. Mislimo, takođe, da nije na nivou jednog akademskog razgovora da se sporimo preko novina. Valjda smo prevazišli tako nešto. Ako je ipak nešto nejasno uvijek su bila otvorena vrata za dijalog kako u JPNPCG, tako i na PMF-u. Saradnja je uvjek postojala.

Zbog nastale potrebe, koja je po nama ničim izazvana, obrazložićemo neke detalje teksta objavljenog u “Vijestima”, ne da bi raspravljali sa ihtiologom sa fakulteta (trebalo bi da ipak dijelimo ista mišljenja), već radi stanovništva koje možda želi da bolje razumije situaciju u jezerima NP “Durmitor”.

Mislimo da nijedan ihtiolog ne može da ospori sljedeće činjenice: da je ihtiofauna NP “Durmitora” vještačka, da je unesena u prošlosti što planski, što neplanski; da je ona promjenila ravnotežu i svim jezerima u koja je unesena; da izlovljavanje te ribe, pa čak i do njenog potpunog iščezavanja ne može da ima nikakve posljedice po ekosisteme tih jezera; da riba osim u Crnom i Vražjem jezeru nema nikakvu funkciju ili benefit, ni stanovništvu, ni turistima; takođe svi u nauci ćemo se složiti da gaovici, pastrmki, zlatovčici, kinezu, babuški ili bilo kojoj drugoj vrsti ribe, nije mjesto u durmitorskim jezerima. Protiv toga se bori cio svijet i teži da očuva autohtonost ekosistema.

Argumentcija da se izlazi u susret lokalnom stnovništu, da im se na neki način podilazi ovom akcijom takođe nije na mjestu, jer sve da je tako to ne mijenja činjenicu da kontrolisani sportski ribolov , koji je predložen ovom akcijom, ne škodi ničemu. Da je čak poželjan onda kad mi to kažemo i na način kako nauka kaže da treba.

Ribolovci će najvjerovatnije izloviti najkrupnije jedinke ostaviti sitnije i ne vidimo šta je tu problem, šta je tu loše? Od njih se to i očekuje i mislimo da je jako lijepo, korisno i da je plemenita ponuda za lokalno stanovništvo i za eventualne turiste.

Akcija za sada traje svega mjesec dana, a planirano je da traje i duže. Kako su u pitanju mala jezera i neke vrste riba u njima nemaju mogućnost razmnožavanja od ove akcije se očekuje da značajnije promjeni obim populacija. Sljedeće godine će se pristupiti ozbiljnijem izlovu, kako elektroagregatom (naravno u saradnji sa fakultetom), tako i sa mrežama.

Svi u nauci će se složiti da je nebitna konstatacija da je neko jezeo manji ili veći 'biser' sa 'biserno' čistom vodom na Durmitoru, pa da zbog toga treba drugačije da gledamo na problem ihtiofaune u tim jezerima.

Od Agencije za zaštitu životne sredine smo dobili dozvolu za ovu akciju upravo iz razloga što smo je upravo ovako, kao što sada objašnjavamo javnosti, i obrazložili. Neistina je tvrditi da dozvolu nemamo i da smo nešto bez konsultovanja pokrenuli.

Tim za izlov ribe će se oformiti zajedno sa ihtiolozima sa PMF-a i biće pozvan i ihtiolog Danilo Mrdak i ihtiolog Drago Marić, kada se za tako nešto stvore uslovi. JPNPCG će ipak sam finansirati ovu akciju, tako da je zasada taj drugi dio još uvijek u fazi planiranja.”

Bonus video: