Uvertira za veliku feštu - Maslinijadu

Gosti iz više zemalja čašćeni priganicama, kozjim sirom, alvama i kolačima iz čuvene starobarske poslastičarnice Karađuzović...
57 pregleda 0 komentar(a)
Maslinijada, Foto: Radomir Petrić
Maslinijada, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 10.10.2016. 17:34h

Drugu godinu zaredom, berba maslina u Baru zvanično je otvorena edukativno-promotivnom manifestacijom “Ex albis ulivis”, koju je u Starom gradu Baru organizovalo lokalno Društvo maslinara.

Na manifestaciji pod pokroviteljstvom Fondacija Petrović Njegoš, degustirano je mlado maslinovo ulje iz Crne Gore, Hrvatske i Albanije, gosti iz više zemalja su čašćeni priganicama, kozjim sirom, alvama i kolačima iz čuvene starobarske poslastičarnice Karađuzović, za maslinare su održana stručna predavanja, a sve učesnike ove lijepe manifestacije prigodnim stihovima pozdravio je i poznati barski pjesnik Rajko Joličić.

Otvarajući manifestaciju predsjednik Društva Ćazim Alković rekao je da je to poseban dan za maslinare Bara u kojem je ovo oduvijek bila primarna grana poljoprivrede, što svjedoče desetak starih mlinova koje su arheolozi pronašli unutar Starog grada i stabla barskih maslina starija od dva milenijuma.

“Nažalost, ovogodišnji rod maslina je veoma slab, zbog vlažnog ljeta i zato što maslinari tokom godine nisu primjenjivali agrotehničke mjere, a naročito što nisu poštovali preporuke da zaprašuju maslinu protiv maslinove mušice”, naveo je Alković.

Degustatori su istakli da je kvalitet maslinovog ulja ove godine dobar.

Alković je napomenuo i da je cilj manifestacije da se maslinari podstaknu na ranu berbu kao i da se ukaže na prehrambene i zdravstvene efekte ekstra djevičanskih maslinovih ulja dobijenih od zelenih ubranih plodova.

“Treba poštovati preporuke savjetodavne službe, da se masline na vrijeme štite od štetočina i bolesti. Ovo je ujedno i uvertira velike crnogorske maslinarske fešte, Maslinijade, u drugoj polovini novembra. Naš projekat sa Ministarstvom poljoprivrede - Kuća maslina u Starom Baru, napreduje iz dana u dan, opština je preliminarno opredijelila lokaciju u Starom Baru i očekuje se usvajanje planskih dokumenata. Hvala Fondaciji Petrović Njegoš, njihova finansijska pomoć nam mnogo znači, ali, još više znači to što su Fondacija i princ Nikola Petrović prepoznali Društvo kao relevantnog partnera za unapređenje maslinarstva”, dodao je Alković.

Zvanice je pozdravila i Danijela Stolica, direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo u Ministartvu poljoprivrede.

Bonus video: