Herceg Novi: Ko je kriv što samo obećanja ne fali

Turska firma Ćeltikćoglu na tenderu izabrana za posao koji je trebalo da bude završen u februaru 2014. godine
54 pregleda 7 komentar(a)
kanalizaciona mreža Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
kanalizaciona mreža Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.10.2016. 07:32h

Novi aneks ugovora o izgradnji kanalizacione mreže u hercegnovskoj opštini trebalo bi da bude potpisan danas.

Na taj način biće stvoreni uslovi za nastavak radova na projektu vrijednom 18,5 miliona eura, započetom prije četiri godina.

Ljetos su radovi prekinuti zbog turističke sezone, a njihov nastavak bio je najavljen za 15. septembar.

Turska firma Ćeltikćoglu na tenderu je izabrana za izgradnju 30 kilometra kanalizacione i vodovodne mreže. Radovi su trebalo da budu završeni u februaru 2014. godine.

Rokovi su probijeni nekoliko puta, a do sada nije utvrđeno ko je kriv zbog skoro trogodišnjeg kašnjenja najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori: Ćeltikćoglu, nadzor Dahlem, Vodacom- zadužen za implementaciju projekta ili predstavnici lokalne uprave koji su koordinirali projektom.

Savjetnik za investicije u Opštini Dušan Radović Krušo pojašnjava da ankes ugovora, između ostalog, podrazumijeva neobavezujuću međunarodnu vansudsku arbitražu koja će na pravičan način prosuditi ko kome duguje i ko je kriv za kašnjenje posla.

Radović ističe da bi obavezujuća sudska arbitraža Opštinu Herceg Novi koštala milion eura, a da bi trajala dvije godine za koje vrijeme bi radovi stajali, pa su se zato opredijelili za ovu prvu.

On kaže da je završeno 98 odsto posla i da treba postaviti još 300 metara cijevi, uvesti struju u 13 izgrađenih i opremljenih pumnih stanica, sve testirati i povezati sa fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama.

Ističe i da je napravljena dinamika završetka pojedinih etapa projekta, koji bi kompletno trebalo da bude pušten u rad u aprilu naredne godine.

Član Upravnog odbora Vodacoma ispred Opštine Herceg Novi Mirko Čeprnić nedavno je izjavio da Ćeltikćoglu ni finansijski, ni tehnički nije spreman da projekat privede kraju.

Zoran Marasović predstavnik Ćeltikcoglua to demantuje. Navodi da je izvođač radova iskoristio ranu jesen i za logističke pripreme preostalih radova i analizu stanja, s obzirom na to da se očekuje predarbitražni postupak koji bi omogućio pravičan završetak projekta.

Direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Milorad Velaš objašnjava da izvođač radova od februara za izvedene radove nije dobio ni centa i da su od traženih 1,5 miliuona eura, tek nedavno dobili 1,1 milion eura, što im nije bilo dovoljno za nastavak posla.

Kasni se i sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Kasni se i sa završetkom izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čiji je kapacitet 65.300 ekvivalent stanovnika a koje će sa kanalizacionim kolektorom predstavljati jedinstven sistem regulisanja odvođenja otpadnih voda na području hercegnovske opštine.

Posao vrijedan 8,8 miliona eura povjeren je turskoj firmi Mass Gintaš. Kao i kolektor i postrojenje je trebalo da bude u funkciji u februaru 2014. godine, ali je potpisivanjem aneksa taj rok produžavan četiri puta.

“Opština će avansno finasirati mašinsko opremanje postojenja sa oko 312.000 eura kako bi ono bilo završeno 1. decembra”, kazao je Velaš.

Sporan i projekat i radovi?

Izgradnju kolektora od početka su pratile mnoge kontraverze i problemi - Struka (Inženjerska komora je o toj temi organizovala Okrugli sto) je zamjerala na manjkavosti projekata, na njegovoj neusklađenost sa planskom dokumentacijom, na nekvalitetno izvođenje radova, kao i na nedostatak brojnih elemenata koja bi trebalo da prate ovako obimnu i veoma skupu investiciju.

Rokovi završetka projekta su pomjerani četiri puta, a izvođači radova su uništili ili oštetili putnu mrežu na rivijeri, mnoge pomoćne i stambene objekte. Radovi su, prema ocjeni mještana, negativno uticali i na početak ljetne turističke sezone.

Jedna od osnovnih zamjerki je da je njemačka kompanija Dahlem i projektant i nadzorni organ cijelog posla.

Bonus video: