Kamp "Košarkaške diplomatije": Šansa za djecu sa Balkana

On je naveo da je dolazak u Bar bio pun pogodak jer je jedan od najljepših i najprijatnih gradova ne samo Crne Gore, sa izvarednim uslovima za rad
78 pregleda 0 komentar(a)
Sead Dizdarević, Foto: Radomir Petrić
Sead Dizdarević, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.10.2016. 19:13h

Nesvakidašnji omladinski sportsko-diplomatski skup, kamp “Košarkaške diplomatije”, kao plod inicijative bivšeg igrača i diplomca Džordžtaun Univerziteta (GU) iz Vašingtona Seada Dizdarevića, održan je šesti put zaredom ovog ljeta.

U organizaciji GU i ambasade SAD dječaci i djevojčice iz regiona učili su ne samo košarku, već i volonterstvo, značaj obrazovanja za sportiste, zdrave načine ishrane…

“Osnovni ciljevi su nam da pružimo mogućnost neprivilegovanoj omladini sa Balkana da treniraju košarku sa GU trenerima i bivšim košarkašima, da učesnici upoznaju svoje vršnjake iz različitih regiona i održavaju kontakte sa kolegama koje upoznaju u kampu, kao i da GU treneri i bivši košarkaši prenesu lična iskustva kako su koristili košarku kao način da stvore sebi pozitivne mogućnosti u životu. Mi jako vjerujemo da kroz sport, učesnici mogu naučiti odlične lekcije u životu koje im mogu pomoći i kada prestanu da se bave sportom”, kazao je Dizdarević.

Nakon prvih košarkaških koraka u bjelopoljskom Jedinstvu, roditelji su Dizdarevića poslije trećeg razreda srednje škole poslali u SAD da maturira, u nadi da će dobiti sportsku stipendiju za koledž. Tako se i desilo, pozvali su ga sa GU gdje je diplomirao 2007. godine. Po završetku igračke karijere, na istom univerzitetu je završio master studije, dobio posao i trenutno se u Vašingtonu bavi strukturnim finansijama.

U razgovoru za “Vijesti”, on je ocijenio da je kamp, kao i prošlih godina, zbog odlične saradnje i podrške od Ambasade SAD u Podgorici i Opštine Bar, bio još jedan veliki uspjeh.

“Kamp smo počeli 2008. u Herceg Novom, sa tamošnjom djecom, a jedina ideja je bila košarka. Narednih nekoliko godina smo predstavili nove ideje - liderstvo i volontiranje, koje su se pokazale kao pun pogodak”, kazao je Dizdarević.

U međuvremenu, od stacioniranja u Baru, na kamp su, pored naših, dolazili timovi iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Albanije, Kosova…

On je naveo da je dolazak u Bar bio pun pogodak jer je jedan od najljepših i najprijatnih gradova ne samo Crne Gore, sa izvarednim uslovima za rad.

Tvrdi da njegove kolege treneri i saigrači sa GU, volontiraju u ovom radu sa mladima i da su svake godine očekivanja drugačija.

“Ono što se stalno provlači je velika zainteresovanost učesnika da uče više i više i u košarci i van terena, što čini naš boravak ovdje još boljim. Svake godine utisci trenera iz SAD su sve bolji i bolji, čak šta više, kada neke od njih ne pozovem da opet dođu, imamo veoma neprijatan razgovor jer su oni veoma zainteresovani za ovakve aktivnosti”, kazao je Dizdarević.

Odjek kampa u SAD je uvijek pozitivan, dodaje, dosta sredstava za organizaciju dolazi od bivših studenata GU, alumnija kako ih tamo zovu, i ljudi koji nikad nisu bili u Crnoj Gori.

Dizdarević želi da u perspektivi kamp, uz košarku, proširi i na druge sportove da bi mogli da rade sa što više djece - atletika, fudbal, dizanje tegova...

“Sport je samo dio naših ciljeva, želimo da pokažemo i dokažemo mladim sportistima da stvari koje nauče iz sporta, kao što su timski rad i disciplina mogu značiti dosta kad prestanu da se bave sportom. Vjerujem da smo moje kolege i ja solidni primjeri i dokaz za naše ideje”, kazao je Dizdarević.

Tvrdi da je najponosniji na kontinuitet ove inicijative, jer je to dokaz da je ono što radi svih ovih godina uspješno.

Bonus video: