Opština Budva tužila EPS zbog 400.000 eura duga

Agencija EPS turs na trećem je mjestu crne liste poreskih dužnika Opštine Budva - na kraju 2015. dugovala je 395.000 eura za porez za nepokretnosti
136 pregleda 0 komentar(a)
Hotel "Park", Foto: Vuk Lajović
Hotel "Park", Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.10.2016. 19:45h

Opština Budva tužila je agenciju EPS turs, vlasništvo Elektroprivrede Srbije, koja gazduje hotelom i vilama “Park”, kako bi naplatila porez na nepokretnost od oko 400.000 eura.

Agencija EPS turs je na trećem mjestu crne liste poreskih dužnika Opštine Budva i prema zvaničnim podacima Sekretarijata za privredu i finansije dugovala je 395.000 eura za porez za nepokretnosti, zaključno sa 31. decembrom 2015.

Opština nije stavila hipoteku na imovinu dužnika, jer kako je pojašnjeno - hotel i vile Park u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine uknjiženi su na Elektroprivredu Srbije, a ne na EPS tours. To je, kako su precizirali, i bio razlog za pokretanje sudskog postupka.

Poreska uprava je još u maju prošle godine zapečatila hotel i vile, zbog poreskog duga prema državi. Hotel “Park” je ljetos radio, jer je bio izdat u podzakup, a vile su bile zatvorene.

Hotel “Park” se nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija, na samom ulazu u Budvu, tik uz Slovensku plažu.

Vile su u naselju Podkošljun, stotinjak metara od hotelskog kompleksa. EPS turs je vlasnik i 16 kamenih trospratnih vila, izgrađenih na zemljišnom kompleksu od 15.000 kvadrata u naselju Podkošljun.

Vlada Srbije je još prije godinu i po oglasila da je zainteresovana za privatizaciju preduzeća.

Pored vrijedne imovine u Budvi, kupac bi postao vlasnik i nekoliko turističkih objekata širom Srbije.

Pismo zainteresovanosti za kupovinu hotela i vila uputilo je desetak firmi i privatnika iz Crne Gore i Srbije, ali srpska Vlada do juče nije raspisala tender za privatizaciju.

Zemljišni kompleks na kome je hotel Park je pod restitucijom.

Više stope poreza za hotele slabije kategorije

Zakon o porezu na nepokretnost, Opštini Budva omogućava da može da utvrdi višu poresku stopu od utvrđene, ako turistički objekat nema kategoriju četiri ili pet zvjezdica, a nalazi se u ekskluzivnim zonama poput one u kojoj je hotel “Park”.

Takozvani porez na ružnoću, primjenjuje se na sve koji turističke objekte ne mogu da dovedu na nivo koji odgovara hotelima visoke kategorije.

Hotel “Park” ima dvije zvjezdice.

Zakonom je precizirano da za ugostiteljski objekat kategorije tri zvjezidice Opština može da propiše poresku stopu od 2 do 2,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Za objekte od dvije zvjezdice može se propisati stopa od 3 do 3,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti, a za onaj sa jednom zvjezdicom od 4 do 4,5 odsto.

Za ugostiteljski objekti koji se ne kategorišu stopa može biti od 5 do 5,5 odsto tržišne vrijednosti.

Bonus video: