Problem će da riješe do drugog polugodišta?

Marić je rekao da je ocijenjeno da se pitanje asistenata dominantno tiče Ministarstva prosvjete, pa bi i finansiranje trebalo predvidjeti budžetom tog resora
1 komentar(a)
sastanak ministara, Foto: Ministarstvo prosvjete
sastanak ministara, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 08.10.2016. 18:29h

Pitanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama moglo bi trajno biti riješeno već sa početkom drugog polugodišta.

To je “Vijestima” kazao ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom prosvjete Predragom Boškovićem i zamjenicom zaštitnika za prava djeteta Snežanom Mijušković.

“Dogoveno je da se mora naći način za sistematizaciju tih radnih mjesta i da ti angažmani budu trajnog karaktera. Preporučeno je i da se kroz ugovore o radu ubuduće mora obezbijediti i mobilnost asistenata, u zavisnosti od potreba škola”.

Do sastanka je došlo nakon apela upućenog iz Akcije za ljudska prava (HRA), koji je podržalo više drugih nevladinih organizacija.

Marić je rekao da je ocijenjeno da se pitanje asistenata dominantno tiče Ministarstva prosvjete, pa bi i finansiranje trebalo predvidjeti budžetom tog resora.

Istakao je da je insistirano da rok za rješavanje pitanja asistenata bude što kraći.

“Biće neophodne izmjene na nekim zakonskim rješenjima, ali bi to pitanje moglo biti trajno riješeno do kraja godine”.

Izvršne direktorke NVO Naše sunce Milka Šćepanović i HRA Tea Gorjanc-Prelević kazale su da nisu zadovoljne što se pitanja asistenata rješava poslije izbora.

“Tada možda Bošković i Marić neće biti ministri”, saopšteno je iz tih NVO, insistirajući da novi sastanak bude održan u ponedjeljak.

One podsjećaju da su u ranijem apelu predsjedniku Vlade, Boškoviću i Mariću ukazale da je problem s angažovanjem asistenata urgentan, da je od početka godine ugroženo pravo djece na besplatno inkluzivno obrazovanje jer asistenata nema dovoljno.

Istakli su da neka djeca ne prihvataju asistente koji su angažovani “navrat-nanos”.

“Ustanovili smo i da je volontiranje bez ugovora nezakonito”. Raniji apel NVO podržao je i zaštitnik ljudskih prava.

Bonus video: