Kad djeca pitaju: Da li škola zaslužuje vodu? Da li đaci zaslužuju vodu?

"Mi svakoga dana naučimo po neštop novo i zanimljivo. Tako smo naprimjer učili o vodi. Voda je tečnost, bez boje, ukusa i mirisa, neophodna za život. Na našoj planeti ima puno vode, zato je i zovu plava planeta. Vode ima posvuda. U morima, jezerima, kućama, zgradama, bazenima, čašama, flašama. Samo je nema u našoj školi!"
81 pregleda 5 komentar(a)
OŠ Nikola Đurković, Foto: Mojaskola.me
OŠ Nikola Đurković, Foto: Mojaskola.me
Ažurirano: 08.10.2016. 12:27h

Učenici OŠ "Nikola Đurković" iz Radanovića su odlučili da se u jeku predizborne kampanje obrate političarima, koji se posljednjih dana "razbacuju" obećanjima.

Njihov zahtjev je prost, oni samo žele da u školi imaju vode.

Pročitajte njihovo pismo, objavljeno na Facebook stranici Podgorički vremeplov.

"Ako u jeku predizborne kampanje i neumorne borbe za poslaničke klupe i položaje može da se čuje i naš glas, onda dozvolite da se obratimo i mi, djeca iz đačkih klupa.

Najprije da se pohvalimo da smo (konačno) krenuli u školu!!! Da, konačno, jer smo jedva čekali da učimo slova i brojeve i da učiteljice i učitelji započnu da nam otkrivaju tajne prirode i društva...

Mi svakoga dana naučimo po neštop novo i zanimljivo. Tako smo naprimjer učili o vodi. Voda je tečnost, bez boje, ukusa i mirisa, neophodna za život. Na našoj planeti ima puno vode, zato je i zovu plava planeta. Vode ima posvuda. U morima, jezerima, kućama, zgradama, bazenima, čašama, flašama. Samo je nema u našoj školi!

Ne vjerujete!?

Ma koliko da je nevjerovatno mi u školskoj 2016/17. godini, isto kao i ranijih godina, ne možemo da koristimo toalete, ne možemo da peremo ruke niti imamo vodu za piće. Naše učiteljice i učitelji kažu da je to zato što škola nije priključena na gradski ili regionalni vodovod, a izvor iz Šišića ili Liješevića nije dovoljno veliki pa presušuje ili nema dovoljan pritisak... Nije da baš razumijemo šta ovo sve znači ali budite sigurni da smo mi ipak dobra djeca, pa i pored svega redovno peremo ruke. Nosimo vodu u posudama pa posipamo jedni drugima. Isto tako peremo i toalete.

Čujemo kako govore da ne treba puno para da se priključi vodovod ili da se kupe hidranti (kako li se to već zove). Kažu i da je ova 2016. godina oborila mnoge rekorde po posjeti turista i prihodima ali da to nije ništa prema onome što je moglo biti, da se samo neko sjetio da pokaže našu školu. Ne bi smo se mogli odbraniti od turista koji bi pohrlili da vide to čudo, to istorijsko nasljeđe: škola bez vode! U Crnoj Gori, u Evropi, u dvadeset prvom vijeku!

Nije da se žalimo već nam samo nije jasno - kako to može biti da jedna škola nema vodu? Da li škola zaslužuje vodu? Da li đaci zaslužuju vodu?

Iz školskih klupa, Đaci.

Bonus video: