Green home: U oblasti krivolova dostignuta visoka crna tačka kriminaliteta

"Tokom posljednjih godina više od 50 odsto krivičnih prijava je odbačeno, a od onih procesuiranih preko 20 odsto imaju epilog u oslobađajućim presudama"
53 pregleda 1 komentar(a)
krivolov, Foto: Za vode Podgorice
krivolov, Foto: Za vode Podgorice
Ažurirano: 07.10.2016. 15:06h

U oblasti nelegalnog krivolova dostignuta je visoka crna tačka kriminaliteta i hitno je potrebno ojačati lovočuvarske, inspekcijske i policijske službe, ocijenjeno je na radionici Grin houma /Green home/.

Radionica za identifikaciju ključnih izazova u procesuiranju prekršajnih i krivičnih prijava iz oblasti zaštite životne sredine sa fokusom na Nacionalni park „Skadarsko jezero“, održana je danas kako bi se razmotrilo kako riješiti problem procesuiranja prekršajnih i krvičnih prijava.

"Na radionici je bilo riječi o brojnim otežavajućim okolnostima u sprečavanju bespravnih aktivnosti od nedovoljnih kapaciteta rendžerskih službi u Nacionalnom parku, do identifikacije i ograničenih mogućnosti zadržavanja počinilaca krivičnih i prekršajnih djela i prikupljanja preciznih dokaza, posebno u pogledu opreme koja se koristi u izvršenju krivičnog djela", kazala je izvršna direktorica Grin houma, Nataša Kovačević.

Prema njenim riječima, na radionici je ocijenjeno da je neophodno pooštriti kaznenu politiku, posebno povratnika u vršenju krivičnog i prekršajnog djela kao i uspostaviti što bolju saradnju između svih društvenih aktera u suzbijanju bespravnih aktivnosti na jezeru.

Kako je navela, često se kao razlog odbacivanja krivičnih prijava navodi problem identifikacije izvršilaca krivičnih djela, prijavljenih pod lažnim imenima bez legitimacija na licu mjesta.

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, iako se, prema riječima mještana, na jezeru svakog dana nelegalno izlovi i do 300 kilograma ribe, nerijetko agregatima i drugim nedozvoljenim sredstvima, broj tužilačkih istraga i pravosnažnih krivičnih presuda na godišnjem nivou nije zadovoljavajući.

"Tokom posljednjih godina više od 50 odsto krivičnih prijava je odbačeno, a od onih procesuiranih preko 20 odsto imaju epilog u oslobađajućim presudama", rekla je Kovačević.

Prema podacima Osnovnog državnog tužilaštva tokom 2014. godine podnijeto je 30 krivičnih prijava za nezakonit ribolov, od čega je u 13 slučajeva odgovoreno rješenjem o odbačaju, a ostalih 15 je ušlo u sudski postupak.

"U prošloj godini, predato je 19 prijava od kojih je 16 odbačeno a sudu poslata 3 optužna zahtjeva. Do sada je u ovoj godini podneseno 23 prijave, od čega su dvije odbačene, tri dospjele do suda, dok se u 8 postupaka se provjeravaju navodi krivične prijave", kaže se u saopštenju.

Presjednik Osnovnog suda u Podgorici, Zoran Radović, je ocijenio da kaznena politika za djelo nezakonitog ribolova, nije dovoljno stroga i da dominiraju uslovne osude (70,9 odsto).

On smatra da je potrebno sprovesti zatvorsku kaznu za povratnike u izvršenju krivičnog djela krivolova.

"Kao pomoćno sredstvo treba koristiti, pravosudni informacioni sistem, koji omogućava identifikaciju lica u povratu za izvršenje krivičnog djela prije svega za naše državljane kao i strane državljanje koji su uhvaćeni u vršenju krivičnog djela u našim vodama", kazao je Radović.

Predstavnici inspekcijskih i lovočuvarskih službi su naveli da je veliki spektar dodatnih inkriminisanih radnji koji se dešavaju na terenu dok su krivolovci često organizovani u timu, maskirani i naoružani, zbog čega su lovočuvari, inspektori kao lica koja vrše nadzor i kontrolu životno ugroženi.

Radionica predstavlja dio projekta Podrška dugoročnom održivom upravljanju Skadarskim jezerom.

Bonus video: