Za ljekove u 2017. 54,4 miliona eura

S druge strane, “Montefarm” i Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) moraće do kraja ovog mjeseca da raspišu godišnje tendere za ljekove i medicinska sredstva, kako bi se novi ugovori zaključili prije isteka važećih
0 komentar(a)
Apoteka, ljekovi, Foto: Savo Prelević
Apoteka, ljekovi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2016. 06:00h

Ukupno 54,41 miliona eura potrebno je izdvojiti za ljekove i medicinska sredstva prije donošenja Zakona o budžetu za narednu godinu, kako ne bi došlo do nestašice i drugih problema.

Prema informaciji koju je juče usvojila Vlada, za ljekove je potrebno oko 39, a za medicinska sredstva 15,4 miliona eura.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da prilikom pripreme prijedloga o budžetu za 2017. godinu planira iznos od 54,41 miliona za tu svrhu.

S druge strane, “Montefarm” i Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) moraće do kraja ovog mjeseca da raspišu godišnje tendere za ljekove i medicinska sredstva, kako bi se novi ugovori zaključili prije isteka važećih.

Navodi se da je cilj ove mjere spriječiti mogući zastoj u zdravstvu, “koji bi bio uzrokovan prekidom kontinuiteta snabdjevenosti”.

Za nabavku ljekova i medicinskih sredstava za ovu godinu izdvojeno je 44,6 miliona iz budžeta.

Vlada je juče usvojila i dva dokumenta, čiji su ciljevi kontrola potrošnje antibiotika i zdravstvena zaštita osoba sa šećernom bolešću.

FZO je procijenio je da se za prevenciju i liječenje dijabetesa i njegovih komplikacija troši više od tri miliona eura.

U dokumentu piše da je učestalost te bolesti u Crnoj Gori 12 odsto, što nas svrstava u evropski vrh. Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije, učestalost dijabetesa lani je u Evropi iznosio 9,1 odsto.

U dokumentu piše da treba povećati broj novootkrivenih slučajeva u ranoj fazi, a smanjiti učestalost komplikacija šećerne bolesti za 10 odsto pet godina nakon sprovođenja programa.

Navodi se da treba sprovoditi preventivne preglede kod svih osoba starijih od 45 godina jednom u tri godine, kao i kod mlađih sa visokim rizikom.

Bonus video: