Ratovi u firmi završe na sudu

Najviše predmeta odnosi se na potraživanja duga...
83 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Osnovni sud u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.10.2016. 18:45h

Za prvih devet mjeseci 2016. godine, u kolašinskom Osnovnom sudu primljeno je 30 odsto više predmeta iz oblasti radnih odnosa nego cijele prošle godine.

Broj te vrste predmeta je sada 181, uz 27 prenesenih iz 2015. godine, kada je primljeno 85. Najbrojniji su sudski postupci između poslodavaca i radnika.

Predsjednik Osnovnog suda Arsen Popović, rekao je da su 74 predmeta završena, 107 u radu.

“Najviše, 74 predmeta iz radnog odnosa odnose se na potraživanja duga od poslodavaca, 29 na isplatu prekovremenog rada, a 22 na poništnje odluka o prestanku radnog odnosa. Prošle godine najviše sporova se odnosilo na naknadu štete iz radnih odnosa, odnosno, isplatu naknada iz radnog odnosa”.

Značajan porast broja predmeta nastao je zbog racionalizacije radnih mjesta u lokalnoj upravi, odnosno preduzećima, službama i ustanovama čiji je osnivač Opština. Tako su se otpušteni radnici sjetili, kako tvrde, neispunjenih obaveza poslodavaca prema njima ili su pokrenuli postupke nezadovoljni odlukama o prestanku radnog odnosa ili obavještenjima o prestanku potrebe za njihovim angažovanjem.

Takođe, česti su sporovi koje protiv MUP-a vode službenici iz kolašinskog i još nekih odjeljenja bezbjednosti.

Kada je riječ o ostalim sporovima, u „parnici“ najviše ih se vodi zbog neplaćenih računa za struju, mobilne telefone, vodu... ali i imovinskim i sporovima zbog naknade materijalne i nematerijalne štete.

Popović tvrdi da je kod njih, u odnosu na prethodne godine, značajno smanjen broj saobraćajnih nesreća.

Krivični postupci u Osnovnom sudu, kaže, najčešće se vode zbog krađe i teške krađe, nasilja u porodici, nanošenja povreda...

Popović ocjenjuje da obaveza plaćanja sudske takse uglavnom nije prepreka da Kolašinci pravu potraže na sudu.

„U predmetima iz radnih odnosa, pema zakonu, taksa se i ne plaća. Kada je riječ o ostalim predmetima, iako je pravilo da se taksa plati, predmet se mora uzeti u rad, čak iako nijesu izmirene te obaveze”.

Bonus video: