Novinarke CIN-a Novakovićkoj: Nadležni treba sve da provjere

U interesu javnosti je, između ostalog, da se ispita kako je novac od evropskog projekta stigao na blokirani opštinski račun...
3 komentar(a)
Milka Tadić Mijović, Milena Perović Korać, Foto: Boris Pejović
Milka Tadić Mijović, Milena Perović Korać, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.10.2016. 17:45h

Slažemo se sa advokaticom Vesnom Novaković - ne treba više da se sporimo preko medija oko činjenica u našem tekstu “Martinoj majci preko reda plaćeno parama EU“.

U tekstu smo opisale kako su novci od evropskog projekta “Jačanje turističke infrastrukture“ kojim je upravljala Marta Šćepanović, završili na računu njene majke, advokatice Vesne Novaković i njenih klijenatkinja, koje su se naplatile po osnovu pravosnažne presude.

Saglasni smo sa gospođom Novaković da nadležni treba da utvrde kako je cijeli ovaj proces tekao. Bilo bi u interesu javnosti da se ispita:

Kako su novci od evropskog projekta stigli na blokirani opštinski račun, umjesto na namjenski račun projekta EU, koji je bio zaštićen od sudskih izvršenja? Ko je davao instrukcije Evropljanima na koji račun da uplati novce kojim je trebalo da se izgradi kolašinsko šetalište? Menadžerka projekta Marta Šćepanović, ili neko drugi?

Kako je samo desetak dana kasnije 220.000 eura iz Egalizacionog fonda Vlade završilo na namjenskom računu „Jačanje turističke infrastrukture“ kojim je upravljala Marta Šćepanović? Da li je tako novcem crnogorskih građana Vlada nadoknadila evropski novac koji je završio prvo na blokiranom računu Opštine Kolašin, a potom na računu Novakovićeve i njenih klijentkinja?

Zašto je sa drugog namjenskog računa „Holandska kuća“ prebačeno 811 eura i 43 centa na račun projekta EU „Jačanje turističke infrastrukture“. Da li su novci sa računa „Holandska kuća“ trebalo da se troše samo za taj holandski projekat, ili da se njima popunjavaju „rupe“ na projektu kojim je upravljala Šćepanović?

Kako je bilo moguće da se sa blokiranog računa prekine izvršenje prema firmi „Keker“ i krene sa prinudnom naplatom Novakovićevoj i njenim klijentkinjama?

Majka Marte Šćepanović pokušava da pojasni da se sasvim slučajno, po redu, naplatila od novca kojim je upravljla njena ćerka i to nekolika mjeseca nakon što je presuda postala izvršna. Drugi nijesu bili te sreće, godinama su čekali izvršenja sa blokiranog opštinskog računa.

Advokatica Novaković može da tvrdi da je sve čisto i da smo mi u zabludi, ali neka o tome ipak presude nadležni . Mi smo tu da predočimo sve transakcije, sve cifre, sva dokumenta do kojih smo došli tokom ovog istraživanja. I na kraju, naše se istraživanje neće završiti sa ovim pričama. Nastavci iz Kolašina i drugih gradova slijede, potkrijepljeni dokumentima i činjenicama. Biće posla za nas, a ako u ovoj zemlji zavlada pravo i za - pravosuđe.

“Vijesti” ovim odgovorom zaključuju polemiku između advokatice i novinarki CIN-CG.

Bonus video: