Zapošljavanje u BP Domu zdravlja: Radi onaj ko zna ili ko ima nekoga?

Danica Korać tvrdi da se zapošljava po rodbinskim i prijateljskim vezama, ali su to iz uprave Doma negirali
421 pregleda 0 komentar(a)
Majda Dobardžić, Foto: Screenshot (YouTube)
Majda Dobardžić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.10.2016. 16:12h

Bjelopoljka Danica Korać (27) rekla je da se u Domu zdravlja Bijelo Polje zapošljava po rodbinskim i prijateljskim vezama i da je to ustanovila nakon što je dva puta konkurisala za posao ekonomiste.

Iz te zdravstvene ustanove negirali su optužbe i saopštili da posluju zakonito.

Koraćeva, međutim, kaže da se propisi odavno ne poštuju i da se po tom pitanju ništa nije promijenilo ni nakon izbora nove direktorice Majde Dobardžić.

„Dobardžić je ubrzo nakon stupanja na funkciju direktora u martu, bez konkursa u radni odnos primila E.S. Tri mjeseca nakon primanja E.S. u radni odnos, Dobardžić je raspisala konkurs za to radno mjesto. Konkurs je raspisan 9. jula i trajao je do 17. jula 2016. godine”, kazala je Korać za “Vijesti”.

Istakla je da direktorka nije ispoštovala obavezu o donošenju odluke u zakonski propisanom roku, pa kandidati koji su se prijavili na konkurs nijesu dobili zvanično obavještenje više od mjesec dana nakon isteka konkursa. Umjesto donošenja odluke po osnovu konkursa, tvrdi Bjelopoljka, Dobardžić je produžila ugovor E.S. na još šest mjeseci, a do tada joj je produžavala ugovore na po mjesec dana.

„E. S. je primljena u radni odnos po osnovu prijateljske veze njene majke M.S., pravnice u Opštoj bolnici, i direktorice Dobardžić. Iz neformalnog razgovora sam saznala da je S. tvrdila da su ministar zdravlja Budimir Šegrt i potpredsjednik Vlade Duško Marković naredili Dobardžić da je primi u radni odnos“, kazala je Korać.

Slična situacija se, tvrdi ona, desila i prošle godine kad je bivši vršilac dužnosti Adnan Striković primio u radni odnos E. L. takođe po osnovu prijateljske veze.

“Prošle godine konkurs je bio 13. maja. Pravnica Doma zdravlja je otišla na odmor, a odluku o prijemu radnika je sa Strikovićem donosila M.S., pravnica iz bolnice. U odluci nije pisalo obrazloženje zašto je E.L. primljena. Striković je tada rekao da stoji iza svake riječi koju je M. S. napisala u odluci. Neki kandidati su podnijeli tužbu i odustali“, kazala je Korać.

Dobardžić: Redovnom kontrolom nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti

Direktorka Doma zdravlja Majda Dobardžić kazala da ta ustanova vrši prijeme u radni odnos u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta Doma zdravlja Bijelo Polje, na zakonom propisan način.

„Popunjavanje radnih mjesta se vrši nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva zdravlja koje vrši nadzor nad radom naše Ustanove i mišljenja Ministarstva finansija o obezbijeđenim finansijskim sredstvima za prijem, a oglašavanje slobodnog radnog mjesta se vrši javno”, kazala je Dobardžić .

Ona je podsjetila da kandidati mogu da podnesu prigovor u svakoj fazi postupka zapošljavanja, kao i da se obrate obrate Inspekciji rada.

Kazala je i da osobe nezadovoljne odlukom o izboru kandidata za prijem u radni odnos, imaju pravo da pokrenu spor kod nadležnog suda.

Rekla je da je E.S. diplomirani ekonomista i da se ne nalazi u radnom odnosu u JZU Dom zdravlja Bijelo Polje, jer joj je radni odnos prestao tokom juna 2016. godine: “Nakon isteka ugovora o radu od 30 dana, koji je bio zaključen zbog hitnosti potreba procesa rada Finansijsko-ekonomske službe... Informišemo Vas da je redovnom kontrolom prijema u radni odnos Inspekcije rada Bijelo Polje, koja je obavljena dana 19.09.2016.godine, predmet kontrole bio i ugovor o radu do 30 dana imenovane i konkretnom slučaju nijesu utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u ovom predmetu“, saopštila je Dobardžić.

Neće ni da prime na razgovor, boli me nepravda

Korać je objasnila da je u dva navrata pokušavala da dođe do direktorke Dobardžić , ali da je bila odbijena.

“Čak me nije udostojila ni susreta, već mi je preko sekretarice odgovorila da nema o čemu da razgovara sa mnom“.

Rekla je da je prošle godine zbog nezakonitih radnji Doma zdravlja pisala ministru Budimiru Šegrtu, ali da do danas nije nije dobila odgovor i da ne zna kome više da se žali.

Na kraju se, kazala je, obratila medijima jer je boli nepravda.

Bonus video: