VGH: Ministarstvo zdravlja da započne dodjelu koncesija za transformaciju zdravstva

Izvršni direktor VGH, Ram Tumuluri, vjeruje da će, ako dobiju priliku da ostvare inicijativu, po okončanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama, njihova saradnja sa Vladom Crne Gore donijeti poboljšane standarde zdravstvene zaštite i njihovog pružanja
60 pregleda 1 komentar(a)
Zdravstvena zaštita, okrugli sto, Foto: Luka Zeković
Zdravstvena zaštita, okrugli sto, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.10.2016. 11:58h

Zdravstvena organizacija Vitals Global Healthcare (VGH) podnijela je danas inicijativu Ministarstvu zdravlja da, kako je saopšteno, započne proces dodjele koncesija za transformaciju zdravstva.

VGH planira za tri do četiri godine da izgradi nove i transformiše zdravstvene ustanove u Crnoj Gori za 375 miliona eura, na osnovu partnerstva sa Vladom Crne Gore.

Izvršni direktor VGH, Ram Tumuluri, vjeruje da će, ako dobiju priliku da ostvare inicijativu, po okončanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu koncesije u skladu sa Zakonom o koncesijama, njihova saradnja sa Vladom Crne Gore donijeti poboljšane standarde zdravstvene zaštite i njihovog pružanja.

On smatra da će transformacija zdravstva doprinijeti naporima Crne Gore da postane punopravna članica Evropske unije.

„Takođe naglašavamo da će građani Crne Gore i dalje primati neprekidnu besplatnu i poboljšanu kvalitetnu bolničku njegu, bez dodatnih troškova, dok će obaveza realizacije investicionog plana od strane investitora biti bez uticaja na javni dug“, rekao je Tumuluri.

VGH je Inicijativom predlažio primjenu transformacionog koncepta koji se sastoji iz tri faze.

Prva faza, kako je saopšteno, obuhvata novu medicinsku opremu za centre primarne zdravstvene zaštite i opšte bolnice, IT povezanost širom zemlje – primjenu integrisanog informacionog sistema zdravstvene zaštite sa pacijentom u središtu za cijelu Crnu Goru.

Prva faza obuhvata i medicinske helikoptere – uspostavljanje jedinice medicinskih helikoptera u cilju pružanja bržeg i pristupačnijeg transporta, obuku i razvoj – razvijanje i primjena programa obuke za zdravstvene profesionalce u javnim zdravstvenim ustanovama i novi centar primarne zdravstvene zaštite u Budvi.

Druga faza obuhvata nove centre primarne zdravstvene zaštite u Podgorici, Kotoru i Tivtu, novu regionalnu bolnicu u Kotoru, novu opštu bolnicu u Herceg Novom i novi klinički centar, koji će pokrivati tercijarnu zdravstvenu zaštitu, u Podgorici.

U okviru trećefaze su novi centri primarne zdravstvene zaštite na sjeveru zemlje, nova opšta bolnica sa specijalizovanim odjeljenjem ortopedije u sjevernom regionu i specijalna hitna služba za klijente skijališnih odmarališta.

„VGH vjeruje da će povjeravanje privatnom operatoru medicinskih usluga dovesti do racionalizacije i unapređenja menadžmenta i nivoa pružanja usluga, kao i donošenja programa razvoja, koji će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga u zemlji, i između ostalog, obezbijediti potrebne kapitalne izdatke od strane investitora za osiguranje Vladinih ciljeva u bliskoj budućnosti“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: