Zatvoriti i sanirati deponiju Mislov do

Milo Stanišić, predstavnik građanske inicijative čija kuća je najbliža deponiji, kazao je da je nekada u Mislovom dolu bilo dva rala zemlje, živa voda, voće, a danas je to samo smetlište kakvog nema u bivšoj Jugoslaviji
337 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Ružić, Aleksandar Perović, Milo Stanišić, Foto: Svetlana Mandić
Predrag Ružić, Aleksandar Perović, Milo Stanišić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.10.2016. 11:37h

Peticiju za zatvaranje i saniranje nelegalne deponije Mislov do, koja je od centra Nikšića udaljena svega šest-sedam kilometara, do sada je potpisalo 500 mještana Straševine i Kličeva, naselja koja su najbliža deponiji, a od ponedjeljka peticiju će moći da potpišu i ostali građani Nikšića. Ekološki pokret “Ozon” i predstavnici mještana MZ Kličevo i Straševina zatražili su od lokalne uprave da u najskorijem roku zatvore i saniraju deponiju koja se kao “privremeno rješenje” koristi već 13.godina.

“Mojoj kancelariji se iz dana u dan javlja sve više građana koji su neposredno izloženi štetnim uticajima ove nelegalne deponije, tako da u slučaju da nadležni u opštini hitno ne preduzmu neophodne mjere za rješenje ovog problema Opština će biti suočena sa velikim brojem tužbi građana kojima će se inicirati sudski postupci za naknadu štete”, kazao je advokat Predrag Ružičić, na konferenciji za novinare.

Prema riječima Aleksandra Perovića, direktora “Ozona”, ukoliko se pokrenu sudski sporovi a pomenuta lokacija uđe u zakonski kontekst gdje može da bude registrovana kao privremeno odlagalište na godinu, a zatim Opština bude retroaktivno snosila odgovornost za svaku tonu odloženog otpada za 13.godina, što je po njihovim procjenama 500 hiljada tona, potencijalna kazna bi bila pet miliona eura.

“Ta kazna bi ugasila grad, a mi ne želimo da se naš grad, koji ima sve predispozicije da bude prepoznat kao najljepši i ekološki najzdraviji grad, ugasi”, kazao je Perović.

Zato je pozvao lokalnu upravu da u najkraćem roku organizuje sastanak sa predstavnicima mještana i NVO kako bi se našlo rješenje, a.ukoliko se to ne dogodi ekolozi će podržati mještane u svim njihovim zakonom dozvoljenim inicijativama da se izbore za svoja prava.

Milo Stanišić, predstavnik građanske inicijative čija kuća je najbliža deponiji, kazao je da je nekada u Mislovom dolu bilo dva rala zemlje, živa voda, voće, a danas je to samo smetlište kakvog nema u bivšoj Jugoslaviji.

“Djeca i stari nemaju gdje izaći, a zimi potoci teku u kanal i idu dalje prema Danilovgradu. Niko se na nas ne okreće, niko nas ne vidi. Svake nedjelje dolazi auto iz Plužina da bi istovarilo smeće. Dolazila su auta iz Budve i Herceg Novog i ostalih krajeva. Mislim da se otkrije Mislov do da bi se našao i grit koji se nalazio u Bijeloj”, kazao je Stanišić.

Ružičić je kazao da je deponija sa pravne regulative potpuno nelegalna i da se na njoj odlaganje otpada vrši protivno važećim zakonskim propisima, što je nedavno potvrdila i ekološka inspekcija koja je kontrolom od 1.avgusta “utvrdila da se otpad ne odlaže u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i da za te aktivnosti ne postoji saglasnost nadležnog ministarstva”, kao i da ne preduzimanje mjera od strane nadležnih organa podliježe i krivičnoj odgovornosti.

U odgovoru koji je ekološka inspekcija dostavila “Ozonu” stoji da pošto za Mislov do ne postoji saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma da neuređeno odlagalište komunalnog otpada nije u nadležnosti ekološke, već komunalne inspekcije.

“Niko nikada od Komunalne inspekcije nije izašao na teren i kaznio one koji odlažu životinjski i drugi otpad. Kada je bio protest prije dva mjeseca prošao je kamion sa životinjskim otpadom i isti istovario. Fotografisali smo taj kamion i poslali inspekciji i još čekamo odgovor”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima konferencija za novinare je još jedan “dobronamjerni potez” kojim žele da zaštite javni interes i zdravlje građana, ali i da Opštini sačuvaju sredstva koja bi potrošila ukoliko građani pokrenu sudske sporove. Ali, ukoliko lokalna uprava ne zatvori i sanira nelegalnu deponiju, već životi građana i dalje budu ugroženi “Ozon” će podržati mještane da se sudskim putem izbore za pravo na zdravu životnu sredinu.

“Pokušaćemo sve da spriječimo hajdučiju opštinske vlasti i Komunalnog preduzeća. Ako živimo u pravnoj državi, a želimo da vjerujemo u to, sigurni smo da će nadležni organi preduzeti mjere da bi spriječili bahatost i osionost pojedinaca i institucija koje ponižavaju građane i propise ove države”, poručio je Stanišić.

Mještani Kličeva i Straševine više puta su negodovali zbog deponije na kojoj su česti požari.

Početkom prošle godine lokalna uprava je potpisala novi trogodišnji ugovor sa vlasnikom parcele u Mislovom dolu o odlaganju otpada kako iz grada pod Trebjesom, tako i iz susjednih opština, Šavnika i Plužina.

Bonus video: