Praksa u Njemačkoj za studente i mlade profesionalce

Na konkurs se do 11. novembra mogu prijaviti studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi profesionalci do 30 godina starosti
112 pregleda 0 komentar(a)
stipendisti, dr Zoran Đinđić, Foto: Fondacija dr Zoran Đinđić
stipendisti, dr Zoran Đinđić, Foto: Fondacija dr Zoran Đinđić
Ažurirano: 05.10.2016. 13:57h

Odbor njemačke privrede za istočnu Evropu, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Društom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom dr Zoran Đinđić, raspisuje četrnaesti put konkurs za “Program stipendija njemačke privrede za zemlje zapadnog Balkana”. Riječ je o programu koji mladim ljudima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Makedonije nudi plaćeno stručno usavršavanje u najpoznatijim njemačkim kompanijama, u trajanju od tri do šest mjeseci. Pored mjesečne stipendije, program pokriva troškove smještaja, osiguranja, putovanja i kursa njemačkog jezika.

Na konkurs se do 11. novembra mogu prijaviti studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi profesionalci do 30 godina starosti, koji su nedavno diplomirali. Program je prventstveno namijenjen kandidatima ekonomskih i inženjerskih struka, ali se nude i stručne prakse u arhitekturi, novinarstvu i poljoprivredi. Neophodno je da kandidat dobro poznaje engleski jezik. Poznavanje njemačkog jezika je prednost.

“Program stipendija njemačke privrede mladima pruža bogato profesionalno i nezaboravno životno iskustvo. Naši stipendisti dobijaju priliku da rade u nekim od najboljnih njemačkih firmi: Commerzbank, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, Robert Bosch GmbH, Allianz SE, Deutsche Welle, SAP SE. Osim toga, pruža im se mogućnost da putuju, upoznaju Njemačku i steknu nove prijatelje, što predstavlja dodatnu vrijednost Programa na koju smo svi jako ponosni,” saopšteno je iz Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu.

Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti preko sajta. Praksa počinje 1. jula i mjesta ima za 80 najboljih kandidata iz regiona. Za 13 godina u programu je učestvovalo preko 500 stipendista, od toga 13 iz Crne Gore.

“Učestvovanje u Programu je promijenilo moj i život ostalih stipendista. Pored vrijednog profesionalnog iskustva, na osnovu kojeg smo izgradili kvalitetne temelje naših karijera, stekao sam brojne prijatelje, putovao po Njemačkoj i regionu i nastavio da se usavršavam kroz naš Alumni klub,“ kaže Petar Radović, koji je 2012. godine obavljao praksu u kompaniji Linde MH.

Svi bivši stipendisti postaju dio Alumni kluba, regionalne mreže u okviru koje nastavljaju da se profesionalno umrežavaju i stručno usavršavaju kroz zajedničke aktivnosti koje organizuju više puta godišnje. Na ovaj način, partneri Programa podstiču stvaranja snažnih veza na regionalnom nivou i razvoj ekonomske saradnje.

Bonus video: