Danilović zove građane na izložbu: Istorija policije na jednom mjestu

“Kroz uniforme i naoružanje može se zaključiti u kakvim vremenima se živjelo, ali i u kakvom vremenu se danas živi”
384 pregleda 6 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.10.2016. 07:11h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović pozvao je juče građane da dođu i pogledaju izložbu iz istorijata policije Crne Gore, jer, kako je kazao, ima šta da se vidi.

Istorijski predmeti izloženi su u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u Podgorici, povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izložba se sastoji se od nekoliko zbirki, među kojima su zbirka oružja, uniformi, fotografija, sredstava veze, dokumentacije, kriminalističke tehnike i drugih predmeta koji prate 185 godina dugu istoriju policijske službe u Crnoj Gori.

“Čestitam ljudima koji su ovo strpljivo pripremali. Mislim da je dragocjeno. Na jednom mjestu imamo istoriju trajanja policije i Ministarstva unutrašnjih poslova”, kazao je Danilović.

Dodao je da je od izlagača čuo da postoji jedan istorijski period koji je preskočen.

“Ne sa namjerom, kako sam razumio. Radi se o uniformama, dok u naoružavanju postoji taj kontinuitet. Imaju i namjeru i želju da u budućnosti to sve dopune da se vidi kontinuitet. Zaista, mnogi oni koji imaju malo više godina ili su u zrelom dobu, pretpostavljam da ovdje mogu doživjeti emociju”, rekao je Danilović.

Kazao je da je interesantna mogućnost da se kroz uniforme i naoružanje može zaključiti u kakvim vremenima se živjelo.

“Dakle, imate maskirne uniforme u jednom trenutku ne tako davno, pogledate onda izbor naoružanja iz tog vremena i shvatite da je bilo vrlo teško i ratno vrijeme. Onda, imate prije toga jedan period u kojem je naoružanje malog kalibra u kojem su uniforme gotovo svečane, u kojima je pretpostavljam svaki policajac bio poštovan u društvu, u kojem nije bilo nekih bezbjednosnih izazova ovog nivoa”, kazao je Danilović.

Danas, rekao je, koriste se specijalizovane uniforme.

“Sa riznicom naoružanja i shvatite da su današnji bezbjednosni izazovi neuporedivi. Rekao bih da bi brižljivi analitičar i hroničar po tome mogao zaključiti, čak i bez vodiča, kako se gdje i šta mijenjalo”, rekao je Danilović.

Izložba predstavlja drugu fazu projekta Muzeja policije Crne Gore, čije se zvanično uspostavljanje očekuje u toku naredne godine.

Bonus video: