Bošković: Mobilnost studenata ključna je za povećanje kvaliteta i sveobuhvatnosti znanja

Dekan fakulteta politčkih nauka i međunarodnih odnosa u Banskoj Bistrici, Branislav Kovačik, predstavio je studijske oblasti na Fakultetu i rekao da je jedna od mogućih oblasti saradnje sa Crnom Gorom upravo oblast studija bezbjednosti
115 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Roman Hloben, Foto: Ministarstvo prosvjete
Predrag Bošković, Roman Hloben, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 04.10.2016. 17:05h

Mobilnost studenata ključna je za povećanje kvaliteta i sveobuhvatnosti znanja, ocijenio je ministar prosvjete Predrag Bošković.

On se danas sastao sa ambasadorom Slovačke u Crnoj Gori, Romanom Hlobenom, i predstavnicima Fakulteta politčkih nauka i međunarodnih odnosa u Banskoj Bistrici, sa kojima je razgovarao o izazovima i saradnji u oblasti visokog obrazovanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Hloben je pohvalio odgovornu politiku Vlade Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, i naglasio da na tom putu Crna Gora ima punu podršku Slovačke.

„Kada je oblast obrazovanja u pitanju, ambasador je rekao je da je prioritet Vlade Slovačke saradnja sa zapadnim Balkanom i stavio akcenat na saradnju u oblasti visokog obrazovanja kojoj će umnogome doprinijeti potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Fakulteta političkih nauka (FPN) u Podgorici i Fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa u Banskoj Bistrici“, kaže se u saopštenju.

Dekan fakulteta politčkih nauka i međunarodnih odnosa u Banskoj Bistrici, Branislav Kovačik, predstavio je studijske oblasti na Fakultetu i rekao da je jedna od mogućih oblasti saradnje sa Crnom Gorom upravo oblast studija bezbjednosti koje se, kao nova oblast, izučavaju na tom fakultetu, a koje bi zbog sličnosti dvije države bile jadnako značajne za Crnu Goru koliko i za Slovačku.

„On je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju sa FPN u Podgorici naglasivši važnost razmjene ne samo studenata, već i profesora“, navodi se u saopštenju.

Šef Katedre za studije bezbjednosti u međunarodnim odnosima, Rastislav Kazanski, kazao je da je ta studijska oblast od izuzetnog značaja za zemlje poput Crne Gore i Slovačke.

„Naglasio je da je Katedra orijentisana na praktičnu nastavu, i da su znanja koje stiču na ovim studijama veoma važna za budućnost dvije države“, kazali su iz Ministarstva.

Bošković je zahvalio sagovornicima na posjeti i podsjetio da je Slovačka umnogome pomogla Crnoj Gori na putu ka nezavisnosti, Evropskoj uniji i NATO-u.

On je predstavio izazove sa kojima se suočava crnogorski obrazovni sistem i dodao da se crnogorskim studentima otvara sve više mogućnosti.

Bošković je rekao da je saradnja između Fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa u Banskoj Bistrici i FPN u Podgorici od izuzetnog značaja za studente obije zemlje.

„On je dodao da će Ministarstvo prosvjete pružiti punu podršku ovoj saradnji, jer je mobilnost studenata ključna za povećanje kvaliteta i sveobuhvatnosti znanja kako studenata, tako i profesora“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: