"Država i Ministarstvo zdravlja ne daju zdravstveni sistem ni u čije privatne ruke"

"Država niti želi, niti može, da se odrekne obaveze obezbjeđivanja zdravstvene zaštite stanovnicima Crne Gore. To je ono što je radila i to će raditi i ubuduće", poručili su iz Ministarstva.
83 pregleda 2 komentar(a)
Zdravstvena zaštita, okrugli sto, Foto: Zoran Đurić
Zdravstvena zaštita, okrugli sto, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.10.2016. 15:16h

Država Crna Gora i Ministarstvo zdravlja ne daju zdravstveni sistem ni u čije privatne ruke, već je kompanija Vitals Global Helthcare (VGH) prezentovala model transformacije crnogorskog zdravstvenog sistema, saopšteno je iz Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da su pojedini mediji pogrešno protumačili i prenijeli navode predstavnika kompanije VGH i njihovu prezentaciju predstavili kao prezentaciju Ministarstva zdravlja

„Država i Ministarstvo ne daju zdravstveni sistem ni u čije privatne ruke, kako je to interpretirano u pojedinim medijima u izvještajima sa prezentacije kompanije VGH, održane u ponedjeljak Podgorici. Država niti želi, niti može, da se odrekne obaveze obezbjeđivanja zdravstvene zaštite stanovnicima Crne Gore. To je ono što je radila i to će raditi i ubuduće“, poručili su iz Ministarstva.

Oni su kazali da Vlada, kroz aktivnosti Ministarstva zdravlja, kreirajući i sprovodeći zdravstvenu politiku, ima obavezu da građanima pruža sigurnu, kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu, a Ministarstvo je obavezno i da prati razvoj savremene medicinske struke i obezbijedi građanima Crne Gore najsavremenije medicinske tretmane.

„To se ne postiže samo investicijama u opremu i prostor, već i obaveznim i permanentinim ulaganjem u obrazovanje medicinskog kadra“, istakli su iz Ministarstva.

Oni su rekli da je obezbjeđivanjem savremene opreme i obrazovanjem medicinskog kadra namjera da se usvoje i primjenjuju vrhunske medicinske usluge i kvalitetne, stanardizovane procedure.

„To su odlike savremene evropske i svjetske medicinske prakse. Da bi se to dostiglo, politika Vlade Crne Gore je, a to je i iskustveno jasno, da u poslovno-stručnoj saradnji sa vrhunskim svjetskim medicinskim institucijama, obezbijedi građanima najveći nivo zdravstvenih usluga“, pojasnili su iz Ministarstva.

Kako su naveli, saradnja sa takvim institucijama nije predavanje u ruke i nevođenje računa o zdravlju građana, već je potpuno suprotno i znači brigu i potpunu posvećenost.

„Da bi bili u prilici da sa najprestižnijim i najuspješnijim u svijetu sarađujemo, oni treba da u nama prepoznaju državu i sistem sposoban, odlučan i voljan da uđe u neophodni proces kvalitetne transformacije“, navode iz Ministarstva.

Oni su pojasnili da VGH nije malteška kompanija, kako se navodi u novinskom tekstu, već korporacija koja u svom sastavu ima Harvard univerzitet i Asocijaciju harvard bolnica koje su po kvalitetu najprestiznije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dodaju da su kompaniji VGH partneri i bolnica i medicinski fakultet Berks, dio univerziteta Queen Marry, prvi medicinski fakultet sa najdužom tradicijom u Velikoj Britaniji.

„Mi smo od njih prepoznati kao država i sistem u koji mogu implementirati svoja iskustva kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je vrhunska zdravstvena usluga“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su navelim, uz činjenicu da VHG nije jedina kompanija sa kojom je Ministarstvo razgovaralo, tenderom će biti definisano da Crna Gora sa najkompetentnijim institucijama sa najvećim medicinskim renomeom želi da, u pozitivnom smislu, transformiše ukupni zdravstveni sistem.

„Kako bi se kroz vrhunsku medicinsku uslugu Crna Gora našla u društvu najprestižnijih zdravstvenih sistema svijeta“, dodaje se u reagovanju Ministarstva.

Bonus video: