U Tivtu uveden "Sistem 48"

Rok od 48 časova teče radnim danima od trenutka validacije prijave od strane administratora sistema
0 komentar(a)
prezentacija, Tivat, Foto: Siniša Luković
prezentacija, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.10.2016. 13:42h

Opština Tivat od danas zvanično primjenjuje moderan način komunikacije građana sa lokalnom upravom - Sistem 48, koji je razvila u saradnji sa firmom „Digital Solution Montenegro“ iz Tivta. U pitanju je informacioni sistem uz pomoću kojeg građani na jednostavan način mogu prijaviti komunalni problem i tako ostvariti komunikaciju sa službom nadležnom za njegovo rješavanje.

Cifra 48 u nazivu sistema predstavlja broj časova, odnosno vremenski rok u okviru kojeg se prijavljeni problem rješava ili se makar dobija povratna informacija o statusu njegovog rješavanja.

Rok od 48 časova teče radnim danima od trenutka validacije prijave od strane administratora sistema.

Sistem 48 osim preko web aplikacije, funkcioniše i slanjem e-maila na adresu tivat@sistem48.me, odnosno putem telefonskih brojeva +382 (0)32 661 361 i +382 (0)69 382 000 prkeo kojih se prijava problema može obaviti i pomoću SMS poruke, odnosno putem Viber-a.

“Prednosti ovog sistema, pored jednostavnog prijavljivanja komunalnih problema, su višestruke – na ovaj način Opština Tivat podstiče efikasniji, odgovorniji i tranparentniji rad nadležnih službi. Iz ovoga proističe racionalniji utrošak resursa, lakša kontrola rada nadležnih službi i bolja koordinacija rada Opštine sa nadležnim službama. Kroz primjenu Sistema 48 stvorićemo vrijednu informacionu bazu podatka na osnovu koje sa lakoćom možemo usavršavati poslovanje, planirati sredstva i izrađivati programe rada. Naš glavni cilj, u konačnom, jeste zadovoljan građanin“, kazao je rukovodilac Službe za informacione sisteme i zajedničke poslove Opštine Tivat Goran Božović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen rad Sistema 48.

On je dodao da je sistem čije je uvođenje definisano i Stateškim planom razvoja Tivta do 2016, jednostavan i koristan alat za građane da komuniciraju sa lokalnom upravom u riješavanju komunalnih problema, a Opštini daje mogućnost da efikasnije koristi resurse Komunalne pollicije, inspekcija, Komunalnog preduzeća, Azila za napuštene životinje i Vodovoda. Aplikacija Sistem 48 u Tivtui je prema riječima Ivana Pajovića iz „Digital Solutions Montenegra”, u potpunosti prilagođena radu na mobilnim uređajima -pametni telefon, tablet, i slično.

Sistem koji je uvden na inicijativu lokalne uprave, razvio je tim programera predvođenih mladim Tivćaninom Andrejom Karadžićem, a u testom režimu funkcioniše već mjesec dana. Od juče sistem je dostupan svim korisnicima, a njegovo popularisanje među građanima obaviće se sprovođenjem posebne promo-kampanje preko banera sa linkom na sistem,a koji će se postaviti na sajtu Opštine, Radio Tivta, Turističke organizacije i lokalnih JP i JU, te podjelom info-flajera.

Bonus video: