Budva: Uskoro će da "ugase" DNK-a Karima Rašida

"Riječ je o ozbiljnoj intervenciji, biće angažovano 4 do 6 konzervatora. Potrebna je stručna intervencija, kako bi zidine vratili u pređašnje stanje"
201 pregleda 18 komentar(a)
Karim Rašid, Budva (Novine)
Karim Rašid, Budva (Novine)
Ažurirano: 03.10.2016. 19:42h

Nadležni su završili elaborat o sanaciji dijela starogradskih bedema, što je uslov da se sa srednjovjekovnih zidina ukloni iluminacija dizajnera Karima Rašida.

Direktorka javne ustanove Muzeji i galerije Budve Biljana Brajović kazala je “Vijestima” da će tokom ove nedjelje elaborat uputiti Upravi za zaštitu kuturnih dobara na saglasnost.

“Nakon što dobijemo saglasnost, odmah ćemo pristupiti uklanjanju iluminacije i konzervaciji dijela zidina na kojoj je bila postavljena. Pošto je riječ o ozbiljnoj intervenciji, biće angažovano četiri do šest konzervatora. Potrebna je stručna intervencija, kako bi zidine vratili u pređašnje stanje. Tek nakon uklanjanja i konzervacije, uslijediće izrada velikog projekta sanacije kompletnih zidina, nakon čega možemo pristupiti postavljanju trajne iluminacije”, pojasnila je ona.

Rašidova iluminacija već dvije godine godine stoji na zidinama, a zbog forme svjetlećih elemenata nosi simboličan naziv DNK.

Problem je izbio jer je iluminacija postavljena na metalnim držačima dužine od 1,4 metara, koji su učvršćivani šrafovima u više vjekova stare kamene zidine.

Opštinski Sekretarijat za gradsku infrastrukturu koji je uoči dočeka Nove 2015. godine postavio iluminaciju, planira da raspiše međunarodni konkurs za idejno rješenje trajne iluminacije bedema.

Resorni sekretarijat naložio je JU Muzeji i galerije da uradi elaborate o uklanjanju dvostrukog niza svjetlećih cijevi - takozvani DNK.

Uprkos tome što je inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara u dva navrata donosio rješenje da se ukras mora ukloniti, Rašidov DNK-a ostao je na bedemima.

Javnost u Budvi podijeljenja je o njegovom radu - u Opštini su isticali da je riječ o savremenom umjetničkom izrazu, i pored kritika da su bedemi devastirani.

Sekretar za gradsku infrastrukturu Nikola Divanović kazao je nedavno da su vrlo blizu raspisivanju međunarodnog konkursa za idejno rješenja trajne iluminacije bedema.

“Umjetnički izraz Karima Rašida je postigao cilj. Prije tri mjeseca smo bili spremni da ga fizički uklonimo. Međutim, tema je da se zatvori formalno-pravna procedura, a ona podrazumijeva da se uradi kvalitetan elaborat o uklanjanju iluminacije i da se na bazi toga to izvede. Paralelno sa tim, došli smo do novog rješenja“, kazao je tada Divanović.

Bonus video: