Filozofski fakultet u Nikšiću obilježio 71 godinu postojanja

Na Filozofskom fakultetu ima devet studijskih programa na kojima je trenutno na osnovnim i specijalističkim studijama 1229 studenata i tridesetak na magistarskim i doktorskim
924 pregleda 0 komentar(a)
Filozofski fakultet NIkšić, Foto: Svetlana Mandić
Filozofski fakultet NIkšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.12.2018. 13:21h

U prisustvu brojnih zvanica Filozofski fakultet u Nikšiću obilježio je 71.godinu uspješnog rada. Dekan te visoko-obrazovne ustanove, prof. dr Goran Barović, podsjetio je na istorijat ustanove na kojoj je diplomu steklo 17.550 studenata.

„Ovo predstavlja impozantnu brojku, jedan mali grad sa diplomom fakulteta. Samo u poslednjoj godini na osnovnim studijama diplomiralo je 247 studenata, šest kandidata je steklo diplomu magistra, a jedan diplomu doktora nauka“, kazao je Barović.

Na Filozofskom fakultetu ima devet studijskih programa na kojima je trenutno na osnovnim i specijalističkim studijama 1229 studenata i tridesetak na magistarskim i doktorskim.

„U poslednje tri godine bili smo na prvom ili u prva tri fakulteta na Univerzitetu Crne Gore po broju prijavljenih kandidata za upis u prvu godinu osnovnih studija“, pohvalio se Barović.

Kako je kazao na Fakultetu je angažovano stotinjak profesora i oko 30 saradnika, trenutno realizuju dva Erasmum i tri bilaterna projekta, kao i nekoliko projekata sa partnerima u Crnoj Gori, dok je tokom prethodne godine objavljeno pedesetak radova u časopisima koji se nalaze na SCI listi, i u časopisima rangiranim u relevantnim bazama podataka. Barović je istakao dobru međunarodnu saradnju sa fakultetima iz regiona i Evrope, kao i sa brojnim institucijama u Nikšiću i Crnoj Gori.

„Imam obavezu da se zahvalim velikoj plejadi profesora koji su u prethodnom periodu radili na ovom fakultetu, po kojima je on bio i prepoznatljiv, profesorima koji su činili i čine intelektualnu elitu ove zemlje, koji će kao najsvjetliji primjer biti zabilježeni u istoriji crnogorskog obrazovanja“, istakao je dekan Filozofskog fakulteta.

Barović je kazao da je zahvaljujući Ministarstvu prosvjete na Filozofskom fakultetu ugrađen lift za osobe sa invaliditetom, kao i svi prateći sadržaji potrebni OSI.

Mubera Kurpejović, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje, istakla je da je resorno ministarstvo kroz projekat Heric, koji realizuju zajedno sa Ministarstvom nauke, uspjeli da unaprijede uslove studiranja na četiri organizacione jedinice UCG, a najveća investicija, preko 113 hiljada eura, je otišla Filozofskom fakultetu.

„Obrazovanje je ogledalo jednog društva i Vlada je prepoznala značaj obrazovanja i sve aktivnosti u ovom sektoru kao svoje prioritete a pomenuta investicija ide u prilog tome“, kazala je Kurpejović.

Prema njenim riječima Filozofski fakultet produkuje „možda i najbitnije aktere u procesu obrazovanju“ jer kvalitet budućeg kadra zavisi od pomenutog fakulteta.

„Vi kreirate one koji najviše utiču na proces obrazovanja“, poručila je ona.

Svečanost je bila prilika i da dekan Barović uruči diplome magistrima koji su to zvanje stekli tokom prethodne godine – Sandri Bijelić, Slađani Kovačević, Danki Vuletić, Marici Femić, Jeleni Banjević, Vukoti Vukotiću i Jovanu Muhadinoviću, kao i plakete najboljim studentima u prethodnoj školskoj godini – Aleksandru Jovanoviću, Anđeli Jelić, Mitru Božoviću, Katarini Šćepanović, Nini Novović, Albini Kasnecović, Armini Rebronji, Vanji Nišavić i Snežani Kašćelan, kojoj je u ime Fondacije “Vera Kovač”, kao najboljem studentu psihlogije uručio plaketu i novčanu nagradu u iznosu od hiljadu eura. U programu je učestvovala ženska klapa iz Berana, „O'dive bell canto“

Galerija

Bonus video: