Radi se na projektu promocije istorije i kulture Roma i Egipćana

„U sklopu projekta prikupićemo precizne i detaljne podatake o broju pripadnika RE populacije na teritoriji opštine Nikšić, kao i podatake o njihovim stambenim, socio-ekonomskim i uslovima naselja u kojima su nastanjeni“, objasnili su realizatori projekta
0 komentar(a)
Sokolj Beganaj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Sokolj Beganaj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 03.10.2016. 12:58h

Magistri Tatjana Perović i Sokolj Beganaj počeli su sa realizacijom projekta „Očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta RE populacije“, koji ima za cilj promociju istorije, kulture, jezika i drugih obilježja nacionalnog identiteta Roma i Egipćana.

„U sklopu projekta prikupićemo precizne i detaljne podatake o broju pripadnika RE populacije na teritoriji opštine Nikšić, kao i podatake o njihovim stambenim, socio-ekonomskim i uslovima naselja u kojima su nastanjeni“, objasnili su realizatori projekta.

Nakon što prikupe potrebne podatke, biće održane četiri fokus grupe sa po 15 pripadnika RE populacije u cilju utvrđivanja mišljenja o njihovom jeziku, kulturi, odnosu prema domicilnim, odnosno raseljenim pripadnicima RE populacije, kao i njihovom odnosu prema većinskoj populaciji i odnosu većinske populacije prema njima, o njihovim životnim situacijama i (ne)prilikama. Dok će učesnici dvije grupe biti djeca i mlađe osobe,druge dvije grupe će činiti stariji pripadnici RE populacije.

Kompletno terensko istraživanje rezultiraće objavljivanjem publikacije, a Perović i Beganaj vjeruju da će svi podaci biti od značaja za utvrđivanje potreba i problema sa kojima se suočava RE populacija.

Projekat je finansijski podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Bonus video: