Tender po skraćenom postupku: Pola miliona eura za ljekove

U tenderskoj dokumetaciji piše da je rok za podnošenje ponuda 22 dana, jer nedostatak ljekova može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je potrebno da se postupak sprovede u što kraćem zakonskom roku
0 komentar(a)
apoteka, Foto: Boris Pejović
apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2016. 06:25h

Montefarm je prije dvadesetak dana raspisao tender po skraćenom postupku za nabavku ljekova protiv kancera, hepatitisa C i plućne fibroze.

Riječ je o desetak vrsta tableta, kapsula i praškova za infuziju, čija je procijenjena vrijednost oko pola miliona eura.

U tenderskoj dokumetaciji piše da je rok za podnošenje ponuda 22 dana, jer nedostatak ljekova može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je potrebno da se postupak sprovede u što kraćem zakonskom roku.

Montefarm je tražio ljekove “sofosbuvir” protiv hroničnog hepatitisa C, “pirfenidon” kapsule za liječenje plućne fibroze, “axitinib” za liječenje odraslih bolesnika sa uznapredovalim kancerom bubrega... Iz Ministarstva zdravlja nedavno je saopšteno da je na osnovu izraženih potreba raspisan tender za nabavku ljekova, u vrijednosti od 428.407 eura i da je do 5. septembra nabavljeno i isporučena količina ljekova u vrijednosti od 342.070.

“Montefarm” je tim tenderom tražio ljekove protiv želudačne kiseline, tuberkuloze, za prevenciju moždanog udara, antidijabetike....

Vlada je prošle sedmice odobrila 3.500.000 miliona eura Fondu za zdravstveno osiguranje, kako bi bili plaćeni dugovi “Montefarma” za ljekove.

U informaciji piše da je dug “Montefarma” za ljekove, zaključno sa prošlom godinom, iznosio 6.466.113 eura.

Dodatnih pola miliona odobreno je za dugove po osnovu bolovanja, koje Fond za zdravstveno osiguranje ima prema privatnim i državnim firmama.

Za dugove za medicinko-tehnička pomagala kompaniji “Rudo Montenegro” odobreno je 200.000, dok je za dugove zdravstvenih ustanova za struju, vodu, gorivo, hranu, opredijeljeno preostalih 1.800.000 eura.

Bonus video: