Uživali u avanturističkom parku na Gorici: Zašto ovo nismo ranije uradili?

"Ovo je trebalo da ovu djecu, jednom da se nešto napravi, da imaju gdje... Što ovo nismo prije 30 godina napravili? A što, što nijesmo znali", kazao je jedan posjetilac
240 pregleda 8 komentar(a)
avanturistički park, Foto: TV Vijesti screenshot
avanturistički park, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 02.10.2016. 17:40h

Nedjeljno jutro i lijepo vrijeme, idealna su prilika da se izađe iz četiri zida. Za Podgoričane, da odu na svoje omiljeno brdo, Goricu.

"Sjajno, mislim da je ovo fantastična prilika za našu djecu da se maknu malo od kompjutera i video igrica, da provedu jedan lijep dan. Krajnje je vrijeme da se Podgorica obogati ovakvim sadržajima, koji su za sve nas i za klince i za odrasle, odlično je što je napravljeno, treba ići dalje", moglo se čuti od okupljenih građana.

Djeca su u novom avanturističkom parku, puna utisaka.

"Dopalo mi se, naučio sam, samo što sam nekako propao... Nisi se valjda udario? Ne, ali sam propao na neke rupe...", kazao je jedan dječak

Uživanje u prirodi i svježem vazduhu. Gužva kakva se na Gorici rijetko pamti. Igor Begović, avanturistički park

"Interesovanje je toliko da moramo obustavljati svako pola sata prodaju karata kako bi dobili pravu uslugu", kazao je iz avanturističkog parka, Igor Begović.

I logično pitanje - zašto ovo nismo ranije uradili.

"Ovo je trebalo da ovu djecu, jednom da se nešto napravi, da imaju gdje... Što ovo nismo prije 30 godina napravili? A što, što nijesmo znali", kazao je jedan posjetilac.

Fizička aktivnost i boravak u prirodi važni za razvoj djece,podsjecaju oni koji o tome mnogo znaju .

"Ovo je nešto što je za njihov razvoj u ovom uzrastu, posebno u današnje vrijeme, kada nastava fizičkog nije na nivou kakva je bila ranije i djeca nisu ni kući aktivna kakva su bila ranije, više su to neke igrice, moderno vrijeme življenja, ovo je spas, ovo je spas za mlade generacije apsolutno", kazao je trener rukometašica Budućnosti, i seletor ženske rukometne reprezentacije Crne Gore, Dragan Adžić.

Spas je ponekad pobjeći i van grada, kaže biciklista i ljubitelj prirode Dejan Tofčević.

"Ja bih preporučio kanjon Cijevne, koji je fantastičan. Vjerujem da je više ljudi bilo u Parizu nego u tom kanjonu Cijevne, imamo Skadarsko jezero koje je možda malo dalje, koje uopšte nije valorizovano", kazao je Tofčević

Pored Gorice, dodatne sadržaje čekaju i Tološka šuma i brdo Ljubović. I građani predlažu.

"Malo više parkova za djecu. Zatvoreni bazen nedostaje, gradsko pozorište, odnosno dječije, ima još puno toga...", preporučuju posjetioci avanturističkog parka.

Obzirom da je dosta toga izbetonirano, neki su dijelovi zauvijek upropašteni.

"Ovo je nešto što je normalno u drugim zemljama, evo kod nas ima na Žabljaku, na Ivanovim koritima, evo sada i Podgorica i siguran sam da će ovo dati zamah da će uspješnost ovog projekta otvoriti u drugim gradovima, ovo treba da ima svuda", kazao je Dragan Adžić.

Svuda, nažalost pokazujemo kako se ophodimo prema živornoj sredini.

"Morača, koja prolazi kroz naš centar grada, se doživljava više kao komunalni problem, kako je premostiti, gdje je premostiti, gdje izliti fekalije, šta sa njima raditi, nego kao jedan prirodni ambijent Podgorice, gdje bi planiranjem prostora, potpuno prirodno, da spustimo ljude na Moraču, jer je to naše prirodno okruženje", rekao je Dejan Tofčević iz NVO biciklo.me.

Dobra vijest za sve koji vole prirodno okruženje je da će avanturistički park raditi stalno.

"Čitave godine ćemo raditi, planiramo već, pošto četvrta i peta staza još nisu aktivne, za sportiste i za spretne ljude, za desetak dana će moći konzumirati crnu i crvenu stazu", kazao je Igor Begović iz avanturističkog parka.

I za kraj, poruka svim stanovnicima Glavnog grada.

"Idite u prirodu, nije bitno da li vozite bicikl, planinarite, šetate, pravite roštilj, kupate se, to je potpuno nebitno, to je jedan odličan antistres ventil", kazao je Dejan Tofčević iz NVO biciklo.me

I zato, pravo u prirodu, kada god možete.

Bonus video: