Đukanović: Uznemirujući trend rasta nasilničkog ponašanja

"U tom smislu, obrazovni sistem igra ključnu ulogu kroz unaprijeđenje i učinkovitije sprovođenje programa prevencije nasilja i razvoja kulture ljudskih prava, tolerancije, nenasilja odnosno vještina mirnog rješavanja konflikata u formalnom sistemu, te nastavak i jačanje dosadašnje podrške neformalnim edukacijama"
64 pregleda 4 komentar(a)
Nasilje, mobing, djeca, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Nasilje, mobing, djeca, nasilje u porodici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2016. 12:30h

U crnogorskom društvu postoji uznemirujući trenda rasta nasilničkog ponašanja, govora i zločina iz mržnje, upozorili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), povodom Međunarodnog dana nenasilja.

Koordinator programa CGO Petar Đukanović, smatra da posebno brine spora i neadekvatna reakcija institucija, nerijetko i nemar, koji razmjere nasilja pojačavaju za žrtvu i društvo, relativizujući težinu počinjenog nasilja i ohrabrujući nasilnike da isto ponove.

Đukanović je ocijenio da tu sumornu sliku lošeg institucionalnog odgovora ilustruje slučaj starice iz Podgorice koja je godinama trpjela nasilje sina i unuka uprkos brojnim obraćanjima institucijama da je zaštite.

"Imali smo skoro i slučaj brutalnog prebijanja maloljetnika zbog pretpostavljene seksualne orjentacije u kojem je samo jedan od trojice nasilnika kažnjen najblažom kaznom za nasilničko ponašanje, iako se nesumnjivo radi o zločinu iz mržnje za koji je trebalo da bude izrečena strožija kazna za sve učesnike ovog nasilničkog akta", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, pravovremena i efikasna akcija institucija neophodan je preduslov suzbijanja nasilja u društvu.

Đukanović je rekao da netolerantnost prema svemu i svakome ko odstupa od tradicionalnih normi ponašanja i mišljenja, autoritarnost i patrijarhat, popularizacija nasilja kroz masovnu kulturu na koju se, nažalost, svela sva "kulturna“ ponuda, obilježja su crnogorskog društva i plodno tlo za razvoj nasilja.

"U tom smislu, obrazovni sistem igra ključnu ulogu kroz unaprijeđenje i učinkovitije sprovođenje programa prevencije nasilja i razvoja kulture ljudskih prava, tolerancije, nenasilja odnosno vještina mirnog rješavanja konflikata u formalnom sistemu, te nastavak i jačanje dosadašnje podrške neformalnim edukacijama", rekao je Đukanović.

On je kazao da virtuelno nasilje kojem su mladi izloženi zahtijeva i razvoj mehanizama zaštite obogaćivanjem slobodnog vremena novim sadržajima koji podstiču izražavanje kreativnosti i aktivizma mladih.

Đukanović je ocijenio da su stvaranje uslova za uključivanje mladih u proces donošenja odluka i rješavanje problema u zajednici važan mehanizam prevencije vršnjačkog nasilja odnosno osiguravanja potrebne društvene podrške mladima kako bi odrastali u nenasilnom okruženju.

"Strateški okvir borbe protiv nasilja mora biti sveobuhvatan i uključiti sve segmente društva, od porodice, škole do medija, ali i djelovanja na širu društvenu zajednicu i kontekst kako bi se redukovao negativan uticaj najširih socijalnih, ekonomskih i političkih faktora nastajanja i podsticanja nasilja", ocijenio je Đukanović.

On je kazao da je dodatno, neophodno je osigurati održive servise pomoći i podrške žrtvama nasilja i njihovim porodicama, ali i nasilnicima kako bi kroz sistem društvene pomoći uticalo na promjenu njihovog nasilničkog ponašanja.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 2007. ustanovila 2. oktobar kao Međunarodni dan nenasilja i priliku za „širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje „univerzalnu važnost principa nenasilja”.

Međunarodni dan nenasilja obilježava se na dan rođenja Mahatme Gandija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora.

Gandijevski principi nenasilne borbe za ostvarivanje građanskih, političkih i ekonomskih i svih drugih zagarantovanih prava inspirisali su mnoge ljude da svojim djelovanjem doprinose razvoju slobode i demokratskog društva.

Bonus video: