Prvi sajam zdrave hrane u Nikšiću

„Imamo razno voće i povrće, držimo krave i svinje i naša petočlana porodica živi od toga. Ko hoće da radi, može sa ovim da se živi. Proizvode prodajem na nikšićkoj pijaci i imam stalne mušterije i na žalim se“, kazala je Joković
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2016. 17:11h

U organizaciji NVO „Morakovo“ i Mjesne zajednice u Župi nikšićkoj je održan prvi sajam zdrave hrane koji je okupio prozvođače iz toga kraja, kao i iz drugih prigradskih naselja.

Željka Joković iz sela Bjeloševine se sa porodicom bavi poljoprivredom i stočarstvom dugi niz godina i to im je jedini izvor prihoda.

„Imamo razno voće i povrće, držimo krave i svinje i naša petočlana porodica živi od toga. Ko hoće da radi, može sa ovim da se živi. Proizvode prodajem na nikšićkoj pijaci i imam stalne mušterije i na žalim se“, kazala je Joković.

Biljana Peković je iz Oblatna i na sajmu je izložila razne vrste sokova, likera, slatko i džemova.

„Učestvovala sam i na drenjinijadi i baš sam dobro prošla. Ove manifestacije su dobre za nas proizvođače jer uspijemo da prodamo to što proizvedemo, kazala je Peković“,

Milka Dragnić iz Morakova je zadovoljna rodom, s obzirom na sušnu godinu. I ona smatra da su sajmovi dobre prilike za poljoprivredne proizvođače.

„Ove godine smo prvi put sadili paprike i vrlo dobro su se pokazale. Najbolje prodamo proizvode upravo zahvaljujući sajmovima i preporukama“, kazala je Dragnić.

Zoran Bezmarević iz Kuta izložio je sokove, likere i rakiju, kao i dio poljoprivrednih proizvoda. Priznao je da je supruga zadužena za proizvodnju, a on za distribuciju.

„Opala je kupovna moć naroda, pa je i prodaja manja“, kazao je Bezmarević.

Manifestaciju je otvorio Vukota Stanišić, direktor savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji u Ministarstvu poljoprivrede, koji je kazao da Župa ima veliki neiskorišćeni potencijal a da ovakve manifestacije doprinose njenoj afirmaciji, kao i afirmaciji njenih mještana.

“Moja želja je da se ne stane na ovome, nego da ova manifestacija u narednim godinama bude masovnija. Podrška ministarstva je iz godine u godinu veća i poljoprivredne proizvođači dobijaju sredstva ne samo iz nacionalnih nego i iz evropskih fondova”, kazao je Stanišić.

I predsjednik MZ Dragoljub Radulović smatra da Župa ima velike potencijale koji nijesu iskorišteni na pravi način, a da bi se to dogodilo potrebno je veće angažovanje mještana, kao i ulaganje lokalne uprave u infrastrukturu jer, kako je rekao, da bi se ljudi bavili stočarstvom i poljoprivrednom proizvodnjom moraju im se stvoriti i adekvatni uslovi.

Prema riječima Marine Kovačević, iz NVO „Morakovo“, želja im je bila da promovišu kako mjesnu zajednicu, tako i proizvode i vrijedne domaćine.

Za sve zainteresovane bio je obezbijeđen besplatan prevoz, kao i vojnički pasulj za koji je bio zadužen Velizar Kovačević, a sudeći prema praznim porcijama pasulj je bio više nego dobar. U kulturno umjetničkom programu učestvovao je KUD „Župa“, a podršku manifestaciji pružili su Turistička organizacija Nikšić, JU OŠ ’’Dušan Bojović’’ i NVO ’’Župa u srcu’’.

Galerija

Bonus video: