STUDENTI I ZAPOSLENI U PROBLEMU:

Kasni nastava, plate se čekaju na Univerzitu Mediteran

Na sajtu Mediterana piše da je prva sedmica nastave trebalo da počne 19. septembra
232 pregleda 17 komentar(a)
Univerzitet Mediteran, Foto: Savo Prelević
Univerzitet Mediteran, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2019. 15:49h

Nastava  na privatnom Univerzitetu Mediteran počeće tek 10. oktobra.

Dok iz ustanove koja je dio Atlas grupe biznismena Duška Kneževića tvrde da kasne zbog preseljenje u novu zgradu u podgoričkom naselju Stari aerodrom, više nezvaničnih izvora kao jedan od razloga navodi da  nastava   kasni  jer zaposleni nijesu primili nekoliko posljednjih plata. “Vijesti” saznaju da bi zaposleni do danas trebalo da dobiju julsku platu.

Prorektor za nastavu i međunarodnu saradnju Janko Radulović juče je demantovao informacije da  nastava   kasni  zbog neizmirenih obaveza zaposlenima.

I rektor Nenad Vuković saopštio je da početak nastave, za sve godine studija,  kasni  iz tehničkih razloga.

Na sajtu Mediterana piše da je prva sedmica nastave trebalo da počne 19. septembra.

 Nastava  na državnom Univerzitetu Crne Gore i privatnom Univerzitetu Donja Gorica već je počela.

Prema nezvaničnim informacijama, radovi na novoj zgradi Mediterana, trebalo je da budu završeni do 1. oktobra. Prvi privatni Univerzitet u Crnoj Gori u junu ove godine dugovao je 943.501 euro po osnovu poreza i doprinosa, ali ga trenutno nema na listi najvećih poreskih dužnika.

Račun te ustanove, koja je osnovana u maju 2006. godine, u julu je bio u blokadi.

I Televizija “Atlas”, koja takođe posluje u okviru Atlas grupe, prema posljednjim podacima Poreske uprave, duguje 719.526 eura za poreze i doprinose.

Zaposleni su ove sedmice odlučili da prestanu da emituju program, jer im se duguju četiri zarade.

Iz TV Atlas grupe su, međutim, saopštili da su prinuđeni da suspenduju programsku šemu, jer su “komercijalni mediji neodrživi na crnogorskom tržištu”, između ostalog i zbog nelojalne konkurencije.

Firma mijenja ime, vlasnik ostaje isti

Akcionarsko društvo “Jadranski sajam” od 7. septembra nije većinski vlasnik Univerziteta Mediteran, pokazuju podaci iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS).

To društvo u julu ove godine bilo je vlasnik 83,33 akcija Mediterana, a trenutno ima oko 20,8. Prema podacima CRPS, većinski vlasnik tog univerziteta sa 75,8 odsto udjela sada je  firma  “Fin invest”, koja je ranije imala samo 3,6 odsto akcija. Na sajtu CRPS nemoguće je pronaći aktivnu firmu zavedenu pod tim imenom. Naime, “Fin invest” je još 2011. godine promijenila ime u “Atlas Invest” i njen stoprocentni vlasnik je Knežević. Ta  firma  je, prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), u blokadi godinu i tri mjeseca zbog duga od 135.000 eura.

Preporučujemo za Vas