Usvojen Zakon: Dječji dodatak za đake čiji roditelji nemaju primanja

Za je bilo 44 poslanika, šest je bilo protiv, dok su uzdržana bila 24 poslanika
419 pregleda 0 komentar(a)
djeca, saobraćaj,, Foto: Shutterstock
djeca, saobraćaj,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.09.2016. 11:29h

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su danas na Cetinju Zakon o o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Za je bilo 44 poslanika, šest je bilo protiv, dok su uzdržana bila 24 poslanika.

Podrazumjeva pravo na dječiji dodatak za sve osnovce i srednjoškolce čiji roditelji nemaju nikakvih primanja.​ Izmjene zakona inicirao je poslanik Demosa Zoran Miljanić koji je uz opozicione kolege tražio vanrednu sjednicu tim povodom.

Predsjednik parlamenta, Darko Pajović, kazao je da Minstarstvo finansija nema izvještaj o procjeni o fiskalnom uticaju predloženih dopuna na budžet za narednu godinu, dok iz Zavoda za zapošljavanje nijesu odgovorili o kolikom broju djece kao potencijalih korisnika se radi.

Poslanik Zoran Miljanić, koji je predlagač, kazao je da se izmjenama tog akta traži da naugroženiji dio crnogorskog stanovništva – djeca i učenici dobiju ono što im priprada.

“Smatram da to nije puno i da neće opteretiti budžet Crne Gore toliko da neće moći da podnese taj namet”, kazao je Miljanić.

On je pozvao sve poslanike da zaštite naujgroženiju kategoriju društva i pokažu solidarsnost i humanist prema njima, imajući u vidu da je inicijativu potpisalo šest hiljada građana sa sjevera.

“Olakašaće roditeljima, koji ne rade, školovanje djece, smatra Miljanić.

Nezavisni poslanik, Neven Gošović, pojasnio je da bi pravo na dodatak pripao djeci roditelja koji ne ostvaruju prihod ni po kom osnovu, a nalaze se na edidenciji nezaposlenih.

“Predlog zakona ćemo podržati”, saopštio je Gošović.

On je ocijenio da je sramota za državu što nije u stanju da saopšti koliko bi korisnika dobilo dječji dodatak, što, kako je naveo, nije razlog da se uskrati djeci pravo na nakanadu po tom osnovu.

“Okolnost da danas ne raspolažemo podacima o finansijskom uticaju primjenom ovog zakona ne može biti ograničavajući faktor da ne glasamo za predlog zakona imajući u vidu njihovu socijalnu komponentu”, kazao je Gošović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Izet Bralić, kazao je da je dječiji dodatak slika socijalnog statusa djece i porodice u Crnoj Gori.

“Položaj majke i djeteta u Crnoj Gori je ugrožen i ovo je jedan od zakona koji bi trebalo da pozicionira porodicu tamo gdje joj je mjesto”, smatra Bralić.

Kako je ocijenio, dopune Zakona na najbolji način štite naugroženije stanovništvo u Crnoj Gori.

“SDP će podržati predlog zakona u cilju da se položaj majke, djeteta i porodice vrati tamo gdje mu je mjesto – u centru društva”, naveo je Bralić, dodajući da iznos koji je predviđen ne može ozbiljnije poremetiti budžet za narednu godinu.

Poslanik Bošnjačke strane, Rešid Sijarić, kazao je da će ta partija podržati predložene izmjene zakona.

“Motiviše me to što po nekim statistikama oko 70 odsto te djece živi na sjeveru gde je siromaštvo pristutno”, rekao je Sijarić, ocjenjujući da bi predložene zakonske izmjene potrebno dodatno konkretizovati.

Poslanica Demokratskog fronta (DF), Branka Bošnjak smatra da je predlog zakona nepotpun i da bi dječji dodatak trebalo da primaju sva djeca.

“Tebalo bi sva djeca da su ista i da svaka ozbilja država može to da uradi”, ocijenila je Bošnjak i saopštila da će DF podržati zakonske izmjene.

Poslanik Demokratske partije socijalsta (DPS), Milutin Simovć ocijenio je da zakon ne daje dovoljan obuhvat onih kojima treba da se proširi pravo za dobijanje dječijeg dodatka.

“Ovdje nijesu obuhvaćeni svi oni koji bi trebalo da budu obuhvaćeni jednom pravilnom i pravičnom socijalnom mjerom kako je primanje dječjeg dodatka", rekao je Simović.

On je kazao da DPS želi da se usvajaju zakoni koji će biti pravedini, obuhvatnji i ekonomski sigurni.

Prema njegovim riječima, predlog zakona i zakazivanje vanrednih sjednica Skupštine se dešavaju u jeku izborne kampanje u kojoj je glavna priča zaustaviti zloupotrebe državnih resursa.

“Zar nije i zakonodavna aktivnost jedna vrsta državnog resursa. Zar nije i pravo usvajanja i predlaganja zakona i glasanja za pojedini zakon takođe potencijalna zloupotreba državnih resursa? Mi ne želimo da budemo dio takve zakonodavne aktivnosti i bićemo uzdržani za ovaj predlog zakona”, poručio je Simović.

On je najavio da će se DPS pozabaviti tim pitanjem i kreirati zakon koji će do kraja biti pravičan. “To je odgovor DPS-a u odnosu na ono što je i današnji pokušaj usvajanja zakona koji imaju primarno populistički sadržaj”.

Nezavisni poslanik, Dritan Abazović, kazao je da nije tačno da se izmjene zakona donose u predvečerje izborne kampanje i da je u njenom svojstvu.

“Vi ste Simoviću i vladajuća većina više puta odbijali da se uvrsti u dnevni red i da se razgovara o ovom zakonu. I sada ljudima na suptilan način kažete da ćete zbog izbora da to pitanje riješite", naveo je Abazović.

On je ocijenio da građani Crne Gore moraju da znaju da DPS ne želi da štiti djecu u ovoj državi.

“Jer da želite da ih štitit ne biste ih štitili na ovakav način, ovakvim ekonomskimo odnosom prema svim resursima Crne Gore nego biste davno sami, dok ste bili u mnogo većem broju uveli dječji dodatak za svu djecu”, ocijenio je Abazović.

Bonus video: