Svilanović: Regionalna saradnja nacionalnih bezbjednosnih organa u JIE jedna je od uspješnih aktivnosti

Među temama konferencije su trenutna situacija po pitanju bezbjednosti na Internetu u regiji, budući, koraci u domenu saradnje u obrazovanju i obuci, kao i predlog za izradu Internet stranice Foruma SEENSA
117 pregleda 1 komentar(a)
Marinko Raos, Goran Svilanović, Savo Vučinić, Foto: RCC
Marinko Raos, Goran Svilanović, Savo Vučinić, Foto: RCC
Ažurirano: 29.09.2016. 11:24h

Regionalna saradnja nacionalnih bezbjednosnih organa u jugoistočnoj Evropi (JIE) jedna je od uspješnih aktivnosti Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), rekao je generalni sekretar Savjeta, Goran Svilanović.

On je, na otvaranju Foruma nacionalnih bezbjednosnih organa jugoistočne Evrope (SEENSA) u Podgorici, kazao da Forum nije cilj sam po sebi već instrument za bolju saradnju.

"Savjet će nastaviti da podržava njegovu transformaciju u efektivan i pragmatičan specijalizovani format regionalne saradnje", naveo je Svilanović.

Među temama konferencije su trenutna situacija po pitanju bezbjednosti na Internetu u regiji, budući, koraci u domenu saradnje u obrazovanju i obuci, kao i predlog za izradu Internet stranice Foruma SEENSA.

"Vi ste stručnjaci u svojim oblastima i zato u najboljoj poziciji da ocijenite koje su to najhitnije potrebe vašeg svakodnevnog rada. Ipak, vjerovatno najinteresantnije oblasti od kojih se i najviše očekuje u pogledu praktične saradnje nacionalnih bezbjednosnih organa u jugoistočnoj Evropi su saradnja u postupcima provjere radi izdavanja bezbjednosne dozvole te oblasti obrazovanja i obuke", rekao je Svilanović.

Direktor nacionalne bezbjednosne službe Crne Gore, i trenutni domaćin i kopredsjedavajući Foruma nacionalnih bezbjednosnih organa jugoistočne Evrope, Savo Vučinić podsjetio je da je posebna vrijednost ovog Foruma unaprjeđivanje sveobuhvatne regionalne saradnje u izuzetno važnom dijelu Evrope tokom period novih bezbjednosnih izazova koji zahtjevaju neodložno reagovanje.

"Nadamo se da će se i tokom ovogodišnje konferencije nastaviti sa čvrsto uspostavljenom razmjenom iskustava, dobrih praksi i ideja koji se tiču bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi", rekao je Vučinić.

Bonus video: