ENGLESKIM TURISTIMA PONUDILI KOZJI SIR, MASLINOVO ULJE, RAKIJU...

Bar: Gastro suveniri za kruzing goste

Tanja Novović iz AD "Port of Adria", zadužena za kruzing operacije u ovom lučkom operateru, rekla je za "Vijesti" da je ova inicijativa sprovedena kako bi Bar učinili interesantnijim za posjetioce sa kruzera
361 pregleda 7 komentar(a)
Danijela Stolica, Tanja Novović, Foto: Radomir Petrić
Danijela Stolica, Tanja Novović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 28.09.2016. 19:02h

Povodom pretposljednjeg dolaska kruzera engleske kompanije "Tomson" u barsku luku u 2016. godini, AD "Port of Adria" koje kao lučki operater prihvata kruzere i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja priredili su danas na "Šetalištu kralja Nikole" za engleske turiste sa broda štandove sa autentičnim crnogorskim suvenirima i poljoprivrednim proizvodima.

Petnaestak proizvođača iz Nikšića, Bijelog Polja, Podgorice, Herceg-Novog, Bara, Tivta, Ulcinja izložili su kozji sir, maslinovo ulje, džemove i slatko od drenjina, borovnice, šumskih plodova, smokvi, organsko povrće, likere i rakije, te suvenire od maslinovog drveta.

Tanja Novović iz AD "Port of Adria", zadužena za kruzing operacije u ovom lučkom operateru, rekla je za "Vijesti" da je ova inicijativa sprovedena kako bi Bar učinili interesantnijim za posjetioce sa kruzera.

"Zahvaljujemo ministarstvu na efikasnosti i pozitivnom pristupu našoj akciji, nadamo se da će gosti ponijeti pozitivne utiske, jer oni žele nešto autentično sa mjesta koje posjećuju, a naša najbolja ponuda je upravo lokalna proizvodnja. Ovo je šesti dolazak kruzera kompanije "Tomson" u Baru ove godine, doveli su 1.237 putnika, ukupno 7.419 do sada, a u najavi je još jedan kruzer 26. oktobra kada ćemo sumirati utiske i nastaviti sve pripreme za prihvat sedam kruzera najavljenih za sljedeću sezonu", istakla je Novović.

Danijela Stolica, generalna direktorica za poljoprvredu i ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, kazala je da se radi o dijelu projekta "Karavan tradicionalnih crnogorskih organskih proizvoda" započetog u maju povodom obilježavanja decenije nezavisnosti, a koji je dosad bio u Podgorici i Nikšiću.

"U petak smo u Herceg-Novom, idemo i u druge gradove, a cilj je da se gradsko stanovništvo upozna sa domaćim proizvodima. Sve to može biti naravno interesantno i turistima sa kruzera", kazala je Stolica.

Olja Fatić, predstavnica lokalnih proizvođača koja je svih šest puta sa svojim suvenirima dočekivala goste sa kruzera, istakla je da je zadovoljna što se njoj i njenim kolegama pružila šansa da pokažu ono što proizvodimo kruzing turistima "a i drugim turistima koji su bili ljetos ovdje".

"Utisci su vrlo pozitivni, radujemo se novim dolascima brodova. Englezi se oduševljavaju onim što vide, sve im je "lovli" i sve im je divno, vole da kupe sitnice. Oni koji su riješeni da kupe nešto, sve pogledaju, oni drugi samo prođu pored štandova", dodala je Fatić.

Mihailo Vukić,vlasnik agencije "AllegraMontenegro" koja je lučki agent kruzera, istakao je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na planu razvoja kruzinga u Baru, napominjući da se "Allegra" četiri godine borila da uvrsti Bar na mapu kruzing destinacija.

"Što se nas tiče, ostvarili smo cilj, najavljuje se dolazak još jednog broda iste kompanije 2017. I druge kompanije iskazuju interesovanje za dolazak u Bar, ne znamo da li će to baš biti 2017. jer se to dosta ranije rezerviše, i do dvije godine unaprijed, ali, za 2018. već imamo dosta upita i za veće kompanije i za veće brodove. U "Tomsonu" su zadovoljni uslovima u Baru, od veza do servisa AD Port of Adria koja inače radi i prevoz gostiju do grada, a za kompaniju je dodatni plus jako dobra prodaja izleta u Baru, u prosjeku po 350 putnika po jednom brodu što je zaista sjajno", naveo je Vukić.

Ističući da je u 2016. "sve bilo odlično", on je izrazio nadu da će isti uslovi za prihvat kruzera ostati i dogodine, bez opterećenja novim taksama, "da ne odbijamo kompanije".

"Nelogično da mi kao agent moramo sve da radimo oko kruzera, moraće i neki drugi da se potrude oko toga. Na svjetskim kruzing konferencijama su uglavnom predstavnici luka, ministarstava i nacionalnih turističkih organizacija, svi se trude da im dođe što više ljudi. Rim ima 12 miliona turista godišnje, i dalje se bore da decembar i mart, kada imaju slabiju posjetu, pojačaju gostima sa brodovima. Tako radi i Barselona i Venecija, ako se oni bore za što više turista sa brodova, onda mislim da to i Bar može. Danas, krajem septembra, ovi engleski turisti su učinili da sve izgleda kao da je sezona, a kad dođe brod 26. oktobra, sigurno će na ulicama biti više gostiju nego Barana. Treba da se shvati da ovi gosti ne troše puno na hranu jer je imaju na brodu, pogotovo ovi sa "Tomsona", jer su to starij putnici, ali, zamislite Bar svakog dana sa dva broda sa 2-3.000 turista. Nas ljudi svaki dan zovu non stop, od agencija i prevoznika do privatnih proizvođača i vinarija, svi su prepoznali neku korist u ovome, i moraće zato neko drugi da preuzme koordinaciju. Da se postavi info štand sa kojeg će gosti biti upućivani u hram, dvorac, stari grad, da taksisti unaprijede svoj engleski jezik… i biće sigurno više potrošnje", zaključio je Vukić.

Preporučujemo za Vas