Korupcija najveći problem u Budvi

Trećina građana misli da će njihova djeca živjeti lošije nego što je to danas - pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovedeno na teritoriji Budve
165 pregleda 11 komentar(a)
Korupcija, 100 eura, Foto: Shutterstock
Korupcija, 100 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.09.2016. 08:49h

Građani smatraju da je najveći problem u Budvi korupcija. Svaki drugi stanovnik metropole turizma nezadovoljan je trenutnom rukovodstvom koji upravlja gradom. Svaki peti građanin Budve smatra da živi teško. Trećina građana misli da će njihova djeca živjeti lošije nego što je to danas - pokazali su rezultati istraživanja koje su na teritoriji Budve, sproveli na slučajnom reprezentativnom uzorku, od 500 punoljetnih ispitanika, u periodu od 3. do 13. septembra, Centar za slobodne izbore i demokratiju – CESID i budvanska fondacija "Budva 2020".

Riječ je o istraživanju o zadovoljstvu kvalitetom života građana, koje se prvi put sprovodi u nekoj opštinI u Crnoj Gori.

Na pitanje koja su to dva najveća problema sa kojim se susreću u Budvi, građani smatraju da je to korupcija.

"To ne treba da čudi zbog korupcionaških afera koje su potresale Budvu, tako da svaki peti ispitanik smatra da je korupcija najveći problem. Nakon toga slijede problemi koji su vezani za ekonomiju, a to su nezaposlneost, nizak životni standard. Najveći stepen nezadovolljtva kod građana je na stanje u urbanizmu i načinom gradnje i to misli 58 ispitanika. Liderstvom izabranih rukovodioca u Budvi, nije zadovoljno svaki drugi ispitanik. Svaki drugi ispitnik nije zadovoljan ni dostupnošću kvalitetne zdravstvene zaštite", predstavio je rezultate istraživanja Ivo Čolović iz CESID.

Prema njegovim riječima građani Budve smatraju da je Crna Gora i Budva su u ovom momentu stagniraju, to je mišjenje 44 odsto ispitanika, 30 odsto smatra da se kreću u lošem, a svega 21 odsto smatra da se Budva kreće u dobrom pravcu.

Na pitanje kakav je kvalitet njihovog života u Budvi, većina njih, dvije petina, 38 odsto smatra da živi podnošljivo, osrednje i dobro živi ukupno 43 odsto, a svega 18 odsto smatra da živi teško podnošljivo ili nepodnošljivo.

"Kada je riječ o tome kako će buduće generacije živjeti, 41 odsto ispitanika smatra da će generacije koje dolaze živjeti isto, 32 odsto smatra da će njihova djeca živjeti lošije od njih, a svega 17 odsto ispitanika smatra da će živjeti bolje", kazao je Čolović.

Na pitanje da li je njihova mjesečna zarada dovoljna za zadovolji potrebe porodice, kako je kazao Čolović, 38 odsto građana smatra da su njihova primanja dovoljna za život, a isto toliko smatra da nijesu dovoljna.

"Takođe, 42 odsto građana je zadovoljno svojim zaposlenjem, kojeg ne bi mijenjalo, naspram 32 odsto građana koji smatraju da njihovo zaposlenje ne zadovoljava njihove potrebe. Istraživanje je pokazalo da su građani zadovoljni onim na šta ljudski faktor ne može uticati, pa su tako zadovoljni prirodnim ljepotama. Građani Budve nijesu zadovoljni dostupnošću kulturnih sadržaja van sezone, i to misli 45 odsto ispitanika, svaki drugi ispitanik nije zadovoljan dostupnošću parkova i igrališta", kazao je Čolović.

Bojan Klačar iz CESIDA je kazao da je istraživanje pokazalo da Budvani ne vjeruju da selidbom u neki drugi grad mogu drastično da promijne kvalitet života.

"Ispitanici, njih 45 odsto, smatraju da ne vide napredak u protekle dvije godine, dok naspram toga 24 odsto njih smatra da je Budva napravila napredak. Na pitanje da li je Budva tolerantan grad, javno mnjenje je podijeljeno. Budva je veoma dobro mjesto za život za starije osobe i za porodicu sa djecom, a najgora je za LGBT zajednicu. Ovo je vrlo vjerovatno više percepcija ljudi o samoj LGBT zajednici, nego što postoje realni problemi", naveo je dio istraživanja Klačar.

Predsjednik Fondacije "Budva 2020" Ljubomir Filipović kazao je da je istraživanje dio projketa te fondacije, koja će uraditi strateški plan razvoja grada - "Budva kakvu želimo" sa konkretnim koracima kako grad da izađe iz kize.

"Vidjećom da li će izvršna vlast koja dođe nakon lokalnih izbora uzeti u obzir ovaj strateški dokument, koji je oslobođen bilo kakvog dnevnog politikanstva", kazaoa je Filipović.

Budva bezbjedna i dobro mjesto za odgajanje djece

Istraživanje je pokazalo da su građani izuzetno zadovojni bezbjednošću i sigurnosti na ulici.

"43 odsto građana je zadovoljnno, napsram 25 odsto onih koji nijsu zadovoljni bezbjednošću. S obzorom da je Budva bezbjedna, dobijamo i podatak da je 39 odsto građana koji smatraju da je Budva dobro mjesto za odgajanje djece, nasprama 26 odsto koji se ne bi složili sa time. Budva je dobro mjesto za zabavu, za upoznavanje prijatelja i novih ljudi, sa čime se slaže 39 odsto ispitanika", kazao je Čolović.

Bonus video: