Lesko na Filološkom fakultetu: Budimo iskru u mladima

Lesko, koja je jedan od osnivača inicijative “Projekat omladinskog aktivizma”, govorila je i o upotrebi digitalnih medija koji daju mogućnost da se glas mladih čuje, a studentima je predstavila svoj dugogodišnji savjetodavni rad sa mladim ljudima koji žele da ostvare trajne promjene u društvu
99 pregleda 0 komentar(a)
Vendi Lesko, Foto: Svetlana Mandić
Vendi Lesko, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.09.2016. 11:45h

„Svuda u svijetu potrebno je da se čuje glas mladih, njihovo mišljenje. Nadam se da sam prezentacijom uspjela da u mladima probudim neku iskru koja će ih učiniti još aktivnijim. To je naša misija i u SAD-u i ovdje“, kazala je Vendi Lesko koje je studentima Filološkog fakulteta u Nikšiću, ali i srednjoškolcima, održala prezentaciju na temu „Uključenost mladih u društevne tokove – iskustva iz SAD-a”.

Lesko, koja je jedan od osnivača inicijative “Projekat omladinskog aktivizma”, govorila je i o upotrebi digitalnih medija koji daju mogućnost da se glas mladih čuje, a studentima je predstavila svoj dugogodišnji savjetodavni rad sa mladim ljudima koji žele da ostvare trajne promjene u društvu.

Održala je preko hiljadu predavanja i radionica u više od 30 država pred publikom različitog godišta i za različite organizacije i inicijative, a u Crnoj Gori boravi u okviru programa posjete gostujućih stručnjaka iz SAD, uz podršku ambasade SAD-a u Podgorici.

Predavanje u Nikšiću organizovala je NVO „Alfa centar“ koja, kako je istakla Sandra Vahtel, već duži niz godina organizuje omladinske programe u gradu pod Trebjesom i trude se da se mladi iz te sredine što više uključe u društvene procese.

„Nadamo se da će mladi koji su prisustvovali prezentaciji moći da prenesu i ostalim vršnjacima kako da se što više uključe u društvene procese, a ne samo da provode slobodno vrijeme uz kompjuter, što je postala svakodnevica, a na šta ukazuju i istraživanja. Nadamo se da će iskustvo Vendi Lesko moći da se primijeni i u našoj državi i gradu“, kazala je Vahtel.

Lesko, koja je sa grupom tinejdžera pokrenula međunarodnu inicijativu pod nazivom “Učenici, ujedinite se” i z akoju je 2007. godine dobila međunarodnu nagradu za omladinski volonterski rad i inovacije u oblasti građanskog aktivizma, je izrazila želju da nastavi saradnju sa predstavnicima nevladinih organizacija i mladima iz Crne Gore.

Bonus video: