Počeli "Otvoreni dani nauke“ u Nikšiću

Pod sloganom '’Da li ste znali da i u Crnoj Gori žive roboti – upoznajmo ove neobične mašine'', studenti osnovnih i magistarskih studija mehatronike, sa podgoričkog Mašinskog fakulteta, predstavili su učenicima svoje radove i projekte
95 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2016. 10:39h

Danas je Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis u Nikšiću otvorio vrata učenicima koji su imali priliku, da se u sklopu manifestacije „Otvoreni dani nauke“, koja se održava po šesti put, druže sa robotima, ali i upoznaju virtuelnu tehnologiju.

Prvi gosti nedavno otvorenog Tehnopolisa bili su učenici osnovnih škola „Jagoš Kontić“ iz Straševine i „Pavle Kovačević“ iz Grahova, Muzičke škole „Dara Čokorilo“ i Ekonomsko ugostiteljske škole, za koje je bilo organizovano i predavanje.

Pod sloganom '’Da li ste znali da i u Crnoj Gori žive roboti – upoznajmo ove neobične mašine'', studenti osnovnih i magistarskih studija mehatronike, sa podgoričkog Mašinskog fakulteta, predstavili su učenicima svoje radove i projekte.

“Za pneumatiku smo pripremili simulaciju uređaja za punjenje boca koji neprestano radi. Ovaj uređaj se može primjenjivati u mnogim strukama, ali najviše u prehrambenoj industriji”, kazao je Aleksandar Tomović, student treće godine mehatronike.

Njegov kolega Marko Rašović predstavio je autonomni robot koji prati liniju “Line follower”.

„Trebala su nam tri dana da napravimo ovaj robot, koji ima više funkcija, i da ga isprogramiramo“, kazao je Marko.

Kroz projekat ’Virtuelna stvarnost’’, čiji je cilj afirmacija inovativnih tehnologija i njihova višestruka primjena u raznim oblastima društvenog života, sa posebnim akcentom na edukaciju, učenici su imali priliku da se upoznaju sa virtuelnom tehnologijom i da uz pomoć uređaja DK2 Oculus Rift budu dio virtuelne stvarnosti.

Pored Nikšića programi u sklopu “Otvorenih dana nauke”, koji traju do 30. septembra, biće izvedeni u Podgorici, Kolašinu, Mojkovcu i Kotoru.

Galerija

Bonus video: