Korito Pive suvo nizvodno od brane na Mratinju

Iz EPCG ističu da "postoji proticaj vode od minimum" 100 litara u sekundi, kada "nijesu angažovani agregati"...
338 pregleda 9 komentar(a)
Hidroelektrana Piva, Foto: Privatna arhiva
Hidroelektrana Piva, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.09.2016. 06:09h

Korito rijeke Pive, nizvodno od brane hidroelektrane na Mratinju, juče je bilo suvo.

To tvrdi izvršni direktor nevladine organizacije “Breznica” Milorad Mitrović i najavljuje krivičnu prijavu protiv Elektroprivrde Crne Gore (EPCG).

Iz EPCG, međutim, ističu da “postoji proticaj vode od minimum” 100 litara u sekundi (l/s), u periodima kada nijesu “angažovani agregati”.

"Ova vrijednost se uvećava zavisno od kote akumulacije i nivoa podzemnih voda do iznosa od 300 l/s. Ovo se može dokumentovati jer postoje redovna mjerenja koja su u funkciji stabilnosti brane a na koju utiče nivo voda u zaleđu brane. Na slici, koja je dostavljena, nije u potpunosti prikazano korito i ne vidi se dio voda koje protiču nizvodno".

Mitrović, pak, tvrdi da je Ekološku i Vodoprivrednu inspekciju obavijestio da je korito rijeke juče bilo suvo sve do sastavaka, odnosno mjesta gdje Piva i Tara grade Drinu.

"Podnijeću prijavu protiv EPCG jer su ostavili vodotok bez biološkog minimuma koji mora biti obezbijeđen. Katastrofalno je ovo što rade i koliko su se osilili", kazao je Mitrović juče "Vijestima".

Ekološki prihvatljivi protok predstavlja količinu vode koja se mora naći u rijekama u toku različitih vremenskih sezona, kako bi se osigurali uslovi za opstanak biljnog i životinjskog svijeta nizvodno od hidroelektrane, brane ili drugog zahvata na vodi.

Crna Gora je početkom godine usvojila Pravilnik o načinu određivanja EPP površinskih voda.

Tada je prestao da važi Pravilnik o načinu određivanja garantovanog minimuma proticaja nizvodno od vodozahvata. Ranija praksa određivanja EPP je, kako su kazali iz nevladine organizacije “Green Home”, bila definisana kategorijom „biološki minimum“ koja je podrazumijevala ispuštanje 10 odsto ukupne količine vode od minimalnog srednjeg mjesečnog protoka, nizvodno od vodozahvata.

Iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode ranije su saopštili da je riječ o “tradicionalnoj metodi”.

“Koja ne uzima u obzir sezonske varijacije protoka, ne vodi računa o stvarnim potrebama nizvodnih biocenoza, konstantan protok ispuštanja iz akumulacije ne odgovara dinamici potreba ribljih vrsta“.

Hidroelektrana Piva, sa jednom od najvećih betonskih lučnih brana na svijetu, u pogonu je od 1976, piše na sajtu EPCG.

Bonus video: