Herceg Novi: Završen 13. Svjetski šampionat u brzoj telegrafiji

Kao najstariji takmičar priznanje je dobio sedamdesetosmogodišnji Ullrich Weiss iz Njemačke, a najmlađi je bio dvanaestogodišnji Artem Melkin iz Rusije
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2016. 16:03h

Tim Bjelorusije bio je najbolji na 13. Svjetskom šampionata u brzoj telegrafiji koji je završen u Herceg Novom. Druga je bila Rusija, a bronzu je osvojila reprezentacija Rumunije.

Iz Bjelorusije su i najbolji takmičar Siarhei Shviadko i takmičarka Hanna Shavialenka.

Shavialenka i ruska takmičarka Anna Sadukova dostigle su svjetske rekorde u kategorijama Prijema Slova (310) i Mješovito (240).

Kao najstariji takmičar priznanje je dobio sedamdesetosmogodišnji Ullrich Weiss iz Njemačke, a najmlađi je bio dvanaestogodišnji Artem Melkin iz Rusije.

U Instituta "Dr Simo Milošević" uručene su nagrade u svih devet kategorija, kao i zahvalnice onima koji su doprinijeli odličnoj organizaciji prvog ovakvog šampionata u istoriji Crne Gore.

Na dan proglašenja pobjednika i novih rekorda, sva pošta iz Herceg Novog otišla je sa žigom ovog svjetskog događaja i imenom našeg grada i države.

"Šampionat je ocijenjen kao najuspješniji i najbolje organizovan do sada. Tehnička podrška i organizacija su bile besprekorne, a ovakvom uspjehu doprinijela je izuzetna profesionalna podrška Opštine Herceg Novi, Javne ustanove kulture "Herceg-Fest", firmi "Sky Sat" i "Fin-ing", te lokalnih radioamatera", istakao je Ranko Boca, član Izvršnog komiteta međunarodne amaterske radio unije.

Takmičenje je okupilo 150 učesnika iz 22 zemlje Evrope, Južne i Sjeverne Amerike i sa Bliskog Istoka, koji su demonstrirali stečena znanja i savladane vještine.

Domaćin šampionata bili su crnogorski radioamateri, organizator svjetska radioamaterska organizacija IARU, a pokrovitelj Opština Herceg-Novi.

Boca je informisao i da je već juče u ponoć po Grinič vremenu sa naše takmičarske stanice na Obosniku međunarodna ekipa mladih radioamatera startovala u svjetskom takmičenju pod pozivnim znakom 4O10A, koji simbolizuje 10 godina nezavisnosti Crne Gore. Trenutno drže prvo mjesto u svijetu u svojoj kategoriji sa dobrom razlikom, i večeras u 2 sata po lokalnom vremenu znaćemo njihov konačan plasman.

Galerija

Bonus video: