Bar: Osveštan Saborni hram Svetog Jovana Vladimira

Vjernici su u hramu mogli da cjelivaju česticu mošti Svetog Jovana Vladimira koju je kao dar za osvećenje hrama iz Makedonije donio mitropolit debarsko-kičevski Timotej, pored koje je bio izložen i krst Svetog Jovana Vladimira
1391 pregleda 158 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2016. 17:20h

Patrijarh Jerusalima i sve Palestine Teofilo III osveštao je danas Saborni hram svetog Jovana Vladimira u Baru. Osvećenje je obavljeno uz sasluženje patrijarha srpskog Irineja, arhiepiskopa Tirane i sve Albanije Anastasija, arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana i predstavnika svih pomjesnih pravoslavnih crkava. Preko velikih video-ekrana, osveštanje i patrijaršku liturgiju ispred hrama pratilo je više hiljada pravoslavnih vjernika sa svih strana Crne Gore.

Liturgiji i osvećenju prisustvovali su i čelnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Slaven Radunović, Branko Radulović, Strahinja Bulajić, Milan Knežević, Predrag Bulatović…, SNP-a Srđan Milić, Snežana Jonica i Vasilije Lalošević, predstavnici bratstva Androvića koji vijekovima čuvaju krst Svetog Jovana Vladimira, Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori, glavni imam barski Muidin Milaimi, predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić.

Vjernici su u hramu mogli da cjelivaju česticu mošti Svetog Jovana Vladimira koju je kao dar za osvećenje hrama iz Makedonije donio mitropolit debarsko-kičevski Timotej, pored koje je bio izložen i krst Svetog Jovana Vladimira. Nakon liturgije, na platou ispred hrama je izveden kulturno umjetnički program. Iz Pravoslavne crkvene opštine Bar ranije su rekli da je ovaj hram, podignut za nešto više od sedam godina, poslije hrama Svetog Save u Beogradu najveće pravoslavno zdanje na ex-Yu prostoru.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je danas da osveštanje Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru predstavlja veliko ohrabrenje za srpski narod.

Galerija

Bonus video: