Svečana akademija u slavu osvećenja hrama Svetog Jovana Vladimira

U nedjelju u osam časova počinje osvećenje Sabornog hrama i sveta patrijarška liturgija
357 pregleda 64 komentar(a)
svečana akademija, hram Svetog Jovana Vladimira, Bar, Foto: Radomir Petrić
svečana akademija, hram Svetog Jovana Vladimira, Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.09.2016. 21:34h

Trodevni program osvećenja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira otvoren je večeras svečanom akademijom na platou hrama koju je pratilo nekoliko hiljada Barana i zvanica sa svih strana svijeta.

Akademiju su pratili patrijarh jerusalimski Teofilo Treći, patrijarh srpski Irinej, arhiepiskop Tirane i cijele Albanije Anastasije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, ministar MUP-a Goran Danilović, predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić, visoki predstavnici pomjesnih pravoslavnih crkava, Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice, diplomatskog kora, javnog, kulturnog i privrednog života Bara i Crne Gore.

Prije početka programa, članovi porodice Andrović iz Mikulića iznijeli su krst Svetog Jovana Vladimira, koji vijekovima čuvaju, a kojim je patrijarh jerusalimski Teofilo Treći blagosiljao vjernike.

Akademiju je otvorila besjeda episkopa dioklijskog Kirila, koji je predstavio životopis dukljanskog kneza Vladimira, i njegovo mučeničko stradanje 22. maja 1016, kada mu je bugarski kralj Vladislav u Prespi na prevaru odsjekao glavu. Za sveca je proglašen 1020. godine. Mošti svetog Jovana Vladimira čuvaju se u manastiru Šin Đon u Elbasanu, a lobanja u bugarskom manastiru Zograf na Svetoj Gori.

“Danas se raduju angeli i nebesa se vesele, radosno se na slavu Božiju sakupljaju Crna Gora i Srbija, Grčka i Bugarska, Albanija i Makedonija, Ilirik, Trakija i Dioklija, Raška i Zeta, Trebinje i Hum, Neretva i Bosna. Sve što je zemaljsko miješa se danas sa nebeskim, i ono što je gore i ono što je dolje zajedno praznuje –sva tvar veliča sveca. Sveti Jovan je dao krepost i snagu i našem arhipastiru mitropolitu Amfilohiju da pomogne da doleti crkva Svete Trojice, Boga ljubavi, na svetu goru Rumiju. I evo, kao kruna tog Otkrivenja Vladimirovog u naše dane prinosi mitropolit Amfilohije i ovaj veličanstveni hram u gradu Baru“, kazao je pored ostalog vladika Kirilo.

Potom je prikazan kratki film RTS o Svetom Jovanu Vladimiru za kojeg je tokom akademije isticano da je balkanski svenarodni svetitelj, uvažavan i slavljen u svim zemljama regiona.

U kulturno- umjetničkom programu su nastupili crkveni hor iz Tirane , duo Hristos Pepas-Tomas Kalaburis iz grčkog Ipelesa, glumci Petar Božović i Jelena Mila, makedonska etno-grupa “Baklava” sa pjevačicom Elenom Hristovom, glumac Petar Božović, hor “Kosovski božuri” sa Jelenom Žigon, italijanska etno grupa “Kaosia” iz Salentina, bugarski crkveni hor “Sveti Naum ohridski” i barski crkveni hor “Darovi”. Voditelji su bili Dijana Marojević i Pavle Ilić, a akademiju je okončao spektakularni višeminutni vatromet.

U nedjelju u 08:00 počinje osvećenje Sabornog hrama i sveta patrijarška liturgija, nakon koje će na platou hrama biti priređen kulturno-umjetnički program. Manifestaciju u ponedjeljak na istom mjestu završava koncert Jelene Tomašević koji počinje u 20 sati.

Bonus video: