Jasavić: Institucije ne staju dovoljno u zaštitu žrtava nasilja

Jasavić je navela da je Vlada pokazala agilnost u zaokruživanju normativnog okvira usvajanjem zakona kojima se afirmišu ženska ljudska prava
9 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.09.2016. 17:17h

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić je posjetila NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj i razgovarala sa izvršnom direktoricom Hatidžom Nelaj i njenim saradnicama.

"Najdragocjeniji resurs društva su ljudi. Polovinu tog resursa čine žene koje su nepravedno zapostavljene. Crna Gora kao patrijahalno društvo mora učiniti sve da promoviše ženska ljudska prava, kako žene ne bi ostale zatvorene u tradicionalnim okvirima“, istakla je Jasavić.

Jasavić je navela da je Vlada pokazala agilnost u zaokruživanju normativnog okvira usvajanjem zakona kojima se afirmišu ženska ljudska prava.

„Na ovim parlamentarnim izborima, na svim listama, svako četvrto mjesto pripada ženi i ženu može zamijeniti samo žena. Ovo je korak naprijed, ali implementacijom zakona, kada su u pitanju ženska prava, ne možemo biti zadovoljni. Zato ću se, prvenstveno kao žena, a zatim kao potpredsjednica Vlade, zalagati da ista budu uspješno primijenjena u praksi“, istakla je Jasavić.

"Danas je žena često žrtva porodičnog nasilja, a sredina u kojoj živimo, nažalost, često opravdava nasilnike i krivicu prebacuje na žrtvu. Institucije koje to treba da kontolišu ne staju dovoljno u zaštitu žrtava nasilja. Tradicionalna prava muškaraca ne smiju biti jača od zakona. U 21. vijeku žena ne može biti zatvorena u tradicionalnim okvirima, jer samo jaka žena može biti stub porodice, a samim tim i društva“, navela je Jasavić.

„Nema sreće u društvu bez srećnog pojedinca. Bez srećnog pojedinca, nema ni srećne porodice, a srećna porodica je samo ona koja je funkcionalna, tj. ona koja u kojoj je majka, kao stub iste, ispoštovana. Zdrava porodica stvara zdravog pojedinca, a zdrava ličnost je ideal svakog društva, čemu mora težiti i naše društvo. Bez ozbiljne borbe protiv nasilja nad ženama i djecom taj ideal ne možemo ostvariti, zato je rad nevladinih organizacija koje se bave zaštitom žena i djece potrebno osnažiti, što je obaveza i Vlade Crne Gore“, zaključila je Jasavić.

Bonus video: