Asistenti volontiraju do izbora: Škole dužne da isprave grešku

Ugovorima koji su ponuđeni asistentima, bilo je predviđeno da su dužni da volontiraju do kraja godine, a ne do 16. oktobra...
93 pregleda 2 komentar(a)
Škola, đaci, školska godina, Foto: Luka Zeković
Škola, đaci, školska godina, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.09.2016. 18:23h

Škole u kojima su asistenti u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama dobili ugovore o volontiranju do 31. decembra, umjesto do održavanja parlamentarnih izbora - 16. oktobra, moraće da isprave grešku, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

To znači da će asistenti dobiti nove ugovore.

Ministarstvo prosvjete je prije početka školske godine preporučilo školama da od 1. septembra, do održavanja izbora, asistente u nastavi angažuju na bazi volonterskog rada.

Preporuka je data na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim je ograničeno zapošljavanje od dana raspisivanja do održavanja izbora.

Na pitanje da li će i ko plaćati rad asistenata do 16. oktobra, iz Ministarstva su ranije kazali “Vijestima” da oni nemaju para za to i da je riječ o projektu Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG).

Predviđena nadoknada za asistente je, prema projektu ZZZCG, 193 eura u neto iznosu.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je ove godine u nastavi angažovano 265 asistenata.

“Okosnica rada sa djecom sa smetnjama i teškoćama u razvoju je Individualni razvojno-obrazovni program (IROP) kojim se postavljaju kako obrazovni tako i razvojni ciljevi”, kazala je portparolka Ministarstva Marija Jovović.

Pojasnila je da se, u skladu sa IROP-om i rasporedom časova, određuje obim podrške koju asistent pruža djetetu.

“Rad koordinira nastavnik, a prate stručna služba i uprava škole . Za neku djecu treba obezbijediti pomagala, specijalizovanu opremu, alternativne oblike komunikacije, asistivnu tehnologiju, što povećava njihovu nezavisnost nasuprot zavisnosti usljed angažovanja asistenta. S druge strane, za neku djecu dovoljan je angažman zaposlenih u ustanovi ili organizovanje vršnjačke pomoći posebno ako su, shodno propisanim obavezama, urađena prilagođavanja i adaptacije (npr. korisnik kolica)”, navodi ona.

Asistent treba da pomogne, ali ne i da radi umjesto đaka

Jovovićeva je pojasnila da se asistent u nastavi angažuje kao tehnička pomoć djeci sa posebnim obrazovnim potrebama.

“Od asistenta se očekuje da pomaže u nastavnom procesu: pisanje, računanje, rukovanje priborom, praktikovanje fizičkih vježbi, oblikovanje ponašanja, razvijanje umijeća samostalnosti, interakcije s drugim ljudima, iniciranja i podržavanja komunikacije postavljenih IROP. U radu sa djecom asistent treba da vodi računa da svojim prisustvom i aktivnostima ne ometa dijete u druženju i socijalizaciji, time što je stalno uz njega, sjedi neposredno do njega i sično”.

Ona kaže da asistent treba da izbjegava da izvodi aktivnosti umjesto učenika.

Bonus video: