Berane: Pripreme za početak radova na izgradnji stanova za raseljene idu planiranom dinamikom

Opština Berane je obezbjedila privremeni smještaj za porodice koje stanuju u starim magacinima na mjestu gdje će se izgraditi budući stanovi
212 pregleda 0 komentar(a)
Berane grad, Foto: Rabrenović
Berane grad, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 23.09.2016. 15:06h

Na radnom sastanku predstavnika UNHCR, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Opštine Berane konstatovano je da pripreme za početak radova na izgradnji 94 stana za raseljena lica na Rudešu idu planiranom dinamikom i istaknuto da su svi partneri do sada pokazali visok nivo ozbiljnosti i profesionalizma.

Sastanku su prisustvovali Budimirka Đukanović,nacionalni koordinator Regionalnog stambenog programa u Ministarstvu RSS, Darka Minić i Jovica Žarić iz UNHCR Podgorice i preddsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić sa saradnicima.

Tokom sastanka razmjenjene su aktuelne informacije o toku projekta u Beranama. Na tenderu je izabrana izvođač radova, građevinsko preduzeće Eurozoks, sa kojim se očekuje potpisivanje ugovora do 1. oktobra, a potom i početak građevinskih radova.

Predviđeno je i svečano polaganje kamena temeljca kome će prisustvovati visoki predstavnici međunarodne zajednice, Banke Savjeta Evrope kao donatora, Vlade Crne Gore i Opštine Berane.

Opština Berane je obezbjedila privremeni smještaj za porodice koje stanuju u starim magacinima na mjestu gdje će se izgraditi budući stanovi.

Opština Berane će ovim porodicama, kako je saopšteno, obezbjediti stalno stambeno rješenje po završetku izgradnje stanova RSP, kada se bude oslobodio značajan broj stanova u postojećim naseljima koje su u vlasništvu Opštine.

Konkurs za buduće stanare stambenih jedinica u RSP zgradama će biti objavljen polovinom 2017. godine. Za 94 nova stana će moći da konkurišu raseljena lica iz bivših jugoslovenskih republika sa regulisanim statusom u Crnoj Gori i prebivalištem u Beranama.

Konačnu selekciju stanara će izvršiti mješovita komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva RSS, Opštine Berane , UNHCR i OEBS.

Nakon useljenja raseljenih lica u nove stambene jedinice, Opština Berane će dobiti novih 90 stambenih jedinica u naseljima Rudeš I i II za smještaj domicilnog stanovništva u stanju stambene potrebe. Izgradnjom novih stambenih jedinica i otvaranjem Rudeša I i II za domicilno stanovništvo, riješiće se stambeno pitanje za oko 180 porodica.

Regionalni stambeni program zbrinjavanja izbjeglica finansiran je od strane banke Savjeta Evrope i sprovodi se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekta u Beranama je oko 3,5 miliona evra.

Na današnjem sastanku u Beranama najavljen je i početak programa Ministarstva i UNHCR izgradnje stambenih kuća za raseljena lica koja posjeduju zemljište po sistemu „ključ u ruke“, koji će uključiti i korisnike nastanjene u ovom gradu.

U Beranama I dalje utičište nalazi blizu četiri hiljade izbjeglica, što je vise nego u svim drugim gradovima na sjeveru zajedno I čini deset odsto ukupnog stanovništva ove sjeverne opštine.

Bonus video: